ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επέμβαση των ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής διέλυσαν το μπλόκο των κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ δίπλα από τα σπίτια τους

Παρασκευή 23 Ιούλη 2010

Eurokinissi

Επέμβαση έκαναν χτες το μεσημέρι διμοιρίες των ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων του Ελληνικού στα Γιάννενα που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή, καθώς βρίσκεται κοντά στα σπίτια τους και πάνω σε υδροφόρο ορίζοντα. Οι κάτοικοι που εδώ και 4 μήνες προχωρούν σε αποκλεισμό του χώρου κατασκευής, αποτρέποντας τη συνέχιση των εργασιών, δέχθηκαν επίθεση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εισαγγελικής εντολής και με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, για να ανοίξει ο δρόμος στον εργολάβο.

Οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον των κατοίκων, διέλυσαν το μπλόκο, στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ έγιναν και τρεις προσαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που οι κάτοικοι στο Ελληνικό βίωσαν την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό. Η προηγούμενη ήταν πριν από δυο χρόνια, στην αρχή κατασκευής του έργου, επί κυβέρνησης ΝΔ. Αποδεικνύεται έτσι πως η υλοποίηση και εφαρμογή της ενιαίας «γαλαζοπράσινης» αντιλαϊκής πολιτικής συνάδει με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Τα αδιέξοδα αυτά της εχθρικής για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής αποτυπώνονται άλλωστε και στο ζήτημα της ολοκληρωμένης και σύγχρονης επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενα έργο αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, όπως η δημιουργία ΧΥΤΑ στα Γιάννενα, καθυστερεί χρόνια τώρα, έχει μεταφερθεί 4 φορές μέσα από διαβλητές και διάτρητες διαδικασίες, ενώ δεν προβλέπεται χρηματοδότηση του έργου από σταθερό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η λειτουργία του θα παραδοθεί σε επιχειρηματίες, προσθέτοντας νέα οικονομικά βάρη στους δημότες. Ζητήματα που προκαλούν τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση την οποία στις προηγούμενες εκλογές οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να κάμψουν, σπέρνοντας φρούδες ελπίδες και ψεύτικες υποσχέσεις για δήθεν αλλαγή του χώρου κατασκευής.

Στο πλευρό των κατοίκων, καταγγέλλοντας την αυταρχική επέμβαση και καλώντας τους να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, βρέθηκαν η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ολυ Τσουμάνη, καθώς και υποψήφιος δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σταύρου.