ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Συνεχής η εξαπάτηση των αγροτών από την κυβέρνηση

Η ομιλία του εισηγητή της Επερώτησης του ΚΚΕ για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα

Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000

Είναι τόσα πολλά τα ψέματα που έχουν ειπωθεί που δικαίως η προπαγάνδα του υπουργείου Γεωργίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες ως γκεμπελική, τόνισε ο εισηγητής της επερώτησης Σπ. Στριφτάρης. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μιλάει για συνεχείς "νίκες" στον αγροτικό τομέα, αλλά την ίδια στιγμή οι αγρότες βιώνουν μία κατάσταση απαράδεκτη.

Συγκεκριμένα ο Σπ. Στριφτάρης στην εισήγησή του ανέφερε:

"Εχουμε συνηθίσει πια να ακούμε μετά από κάθε συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συζητάει τιμές και τα συναφή μέτρα, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Γεωργίας να μιλάει για νίκη της ελληνικής πλευράς.

- Νίκη, όταν καθορίζονταν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες οι λεγόμενες ποσοστώσεις.

- Νίκη, όταν καταργούνταν ο θεσμός της παρέμβασης και η τιμή παρέμβασης.

- Νίκη, όταν μειώνονταν οι επιδοτήσεις.

- Νίκη, όταν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας ξεπερνούν το 1/3 των ελάχιστων τιμών παραγωγού (βαμβάκι) ή και ολόκληρη την επιδότηση (στο ρύζι).

Η τελευταία νίκη της ελληνικής πλευράς για την οποία είναι υπερήφανος ο υπουργός Γεωργίας είναι η αναθεώρηση της ΚΟΑ για να βιομηχανικά ροδάκινα, τη βιομηχανική ντομάτα και το ρύζι.

Είναι τόσα πολλά τα ψέματα που έχουν ειπωθεί που δικαιωματικά η προπαγάνδα του υπουργείου Γεωργίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες γκεμπελική.

Και όταν το ψέμα και η απάτη δε φτάνει για να αποπροσανατολίσει, να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και μοιρολατρίας και οι αγρότες αντιστέκονται, τότε προχωράτε σε πιο μαύρες μεθοδεύσεις που θυμίζουν παρακράτος: Κάνετε δολιοφθορά στα αγροτικά μηχανήματα.

Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα:

Μετά την αναθεώρηση της ΚΟΑ του λαδιού η τιμή παραγωγού έπεσε στο 50% εκείνης που είχε διαμορφωθεί πριν.

Η τιμή του χυμοποιήσιμου πορτοκαλιού έφθασε στη μία με εφτά δραχμές το κιλό.

Η τιμή των καπνών την τελευταία χρονιά 1999-2000 έπεσε στα 2/3 ή και στο 1/2 των προηγούμενων ετών.

Η τιμή του βαμβακιού το 1999-2000 ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας εξαετίας.

Ιδια ή και χειρότερη είναι η κατάσταση και στα άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, οπωροκηπευτικά κ.α.

Εκεί, όμως, που θα γίνει η μεγάλη ζημιά θα είναι τα βιομηχανικά ροδάκινα και η βιομηχανική ντομάτα. Με το νέο κανονισμό για τον οποίο η κυβέρνηση έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπεται παρέδωσε τους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου και βιομηχανικής ντομάτας βορά στους μεταποιητές, αφού δε θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στον παραγωγό καμία ελάχιστη τιμή, όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Το κερασάκι της απάτης και εδώ η αγορά θα ρυθμίσει καλύτερα τις τιμές, όπως γίνεται στην παγκοσμιοποίηση.

Και από τις 96 δρχ. που ήταν η ελάχιστη τιμή το 2000 για τα βιομηχανικά ροδάκινα αυτό που είναι σίγουρο θα είναι από εδώ και πέρα μόνο οι 16 δρχ. της επιδότησης. Και για τη βιομηχανική ντομάτα από τις 33 δρχ. εγγυημένη θα είναι μόνο η επιδότηση των 12 δρχ.

Το ίδιο θα συμβεί και με το ρύζι με την κατάργηση τις τιμής παρέμβασης και όλα αυτά η ελληνική πλευρά τα θεώρησε νίκη ή μήπως κάνω λάθος κύριε υπουργέ;

Δεν είναι μόνο όμως η φυτική παραγωγή που αντιμετωπίζεται έτσι. Και η κτηνοτροφία δεν πάει καλύτερα. Από χρόνο σε χρόνο οι ανάγκες σε γάλα και κρέας όλο και περισσότερο καλύπτονται από εισαγωγές και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έχει φθάσει στα ύψη.

Και η Ελλάδα η πιο αγροτική χώρα της ΕΕ εξαρτάται σε βασικά διατροφικά αγαθά από τις βιομηχανικές χώρες της ΕΕ.

Αδιάψευστος μάρτυρας της κακής κατάστασης των αγροτών είναι:

- Η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Στην επόμενη εξαετία υπολογίζεται ότι 140.000 αγρότες θα εγκαταλείψουν την παραγωγή και θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

- Η υπερχρέωση των αγροτών που θα ενταθεί με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

- Η κατάντια των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Και ενώ η κατάσταση των μικρών και μεσαίων αγροτών είναι αυτή, από την άλλη μεριά είναι οι βιομήχανοι τροφίμων και εμπορομεσάζονταες που θησαυρίζουν.

Η ΔΕΛΤΑ, η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ, η ΕΛΑΪΣ, η Μινέρβα, ο Νίκας και μία δεκαριά άλλοι θησαυρίζουν και φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των κερδοφόρων εταιριών.

Αυτά είναι τα αφεντικά σας, αυτά υπηρετείτε."

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της αγροτιάς (2004-10-23 00:00:00.0)
Ομάδες παραγωγών στο βαμβάκι (2002-09-13 00:00:00.0)
Δίκαια αιτήματα (2002-01-27 00:00:00.0)
Αντιαγροτικό «ντελίριο» (2000-11-23 00:00:00.0)
Τους... «μεταποιούν» τα φώτα! (2000-11-05 00:00:00.0)
Τιμές στην κατηφόρα (1997-06-10 00:00:00.0)