ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Ούτε ένα ανάπηρο παιδί στο δρόμο!

Εγινε χτες η διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Τρίτη 27 Ιούλη 2010

Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης ζήτησαν χτες οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Υγείας
Παιδιά με αναπηρίες με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους προειδοποίησαν χτες την κυβέρνηση ότι δε θα επιτρέψουν να βρεθεί στο δρόμο ούτε ένα παιδί επειδή οι γονείς του δεν έχουν να πληρώσουν τα απαραίτητα τροφεία ή γιατί απολύθηκαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές πρόνοιας.

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έγινε χτες στη 1 μμ παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, στο κλείσιμο μιας σειράς ιδρυμάτων και Κέντρων Ειδικής Αγωγής και ενάντια στις περικοπές σε φάρμακα, θεραπείες και υγειονομικό αναλώσιμο υλικό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συλλόγων Γονέων και ΑμΕΑ Αττικής και νήσων, των εργαζομένων του Κέντρου Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), της Ειδικής Αγωγής, των συμβασιούχων με προγραμματικές συμβάσεις και από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ).

«Αντιτάσσουμε τον ενωμένο αγώνα στη βαρβαρότητα των περικοπών» έλεγε ο Χάρης Χουρδάκης, εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ, με την ντουντούκα, για να ακολουθήσουν απ' τους συγκεντρωμένους συνθήματα, όπως: «Τσουβάλια με ευρώ για τους τραπεζίτες, τα κέντρα για ΑμΕΑ τα κάνατε αποθήκες», «Μαζικές προσλήψεις και όχι απολύσεις», «Κλείνετε ιδρύματα, κέντρα και σχολεία, μ' αγώνες απαντάμε στην πλουτοκρατία» και «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΣΑμΕΑ κάνουνε εμπόριο στις πλάτες των ΑμΕΑ» και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και αγώνα θα ανατραπεί».

Γύρω στη 1.30 μ.μ., εκπρόσωπος του γραμματέα Πρόνοιας Γιώργου Κατριβάνου ζήτησε απ' τους συγκεντρωμένους να στείλουν μια αντιπροσωπεία στο Γραφείο του γραμματέα για να συζητήσουν τα αιτήματα. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Πρόνοια χρειάζεται η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για λύσεις που θα ικανοποιούν τις επείγουσες ανάγκες των οικογενειών με αναπήρους. Μισή ώρα αργότερα, κατέβηκε στην είσοδο του υπουργείου ο ίδιος ο Γ. Κατριβάνος, καλώντας αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων στο γραφείο του για να τους ανακοινώσει αποφάσεις για ορισμένα ιδρύματα.

Οι συγκεντρωμένοι του απάντησαν ό,τι έχει να ανακοινώσει να το πει εκεί δημόσια, ενώ στην άρνηση του Γ. Κατριβάνου ότι αυτά δε γίνονται στο δρόμο, απάντησαν ότι δε θα συνεχίσουν τους καφέδες των ατέρμονων συζητήσεων, όταν, στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κόβεται το επίδομα αναπηρίας από παιδιά με βαριές αναπηρίες γιατί η σύνταξη που κληρονομούν από τους γονείς τους ξεπερνά το «"αστρονομικό" ποσό των 330 ευρώ».

«Αυτή την απόφαση θα την καταργήσετε, κύριε γραμματέα;» ρώτησαν οι συγκεντρωμένοι.

Αντί απάντησης, ο Γ. Κατριβάνος αποχώρησε και οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Είμαστε σε γενικότερη ετοιμότητα. Δε θα δεχτούμε η βαρβαρότητά τους να γίνει τρόπος ζωής για τα λαϊκά στρώματα και ειδικότερα για τους ανάπηρους».