ΒΟΥΛΗ -ΔΙΕΡΕΥΝHΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ «ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ»
Δικομματικός αποπροσανατολισμός με στόχο τη συγκάλυψη

Τη διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου ανέδειξε η παρέμβαση του ΚΚΕ

Τρίτη 27 Ιούλη 2010

Motion Team

Το ταξικό κίνημα έχει αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που καταληστεύουν τα ταμεία
Παιχνίδι εντυπώσεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα «δομημένα ομόλογα» από τα οποία έχασαν αρκετά λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το καθένα από τα δύο κόμματα επιδιώκει να στρέψει την έρευνα στο κομμάτι που το ενδιαφέρει και επιβαρύνει τον αντίπαλο, παραγνωρίζοντας ότι το σκάνδαλο με τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι διαχρονικό και μετράει αρκετές δεκαετίες. Οι του ΠΑΣΟΚ θέλουν η έρευνα να περιοριστεί στο διάστημα από το 2004 και μετά, που αφορά τις κυβερνήσεις της ΝΔ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει μάρτυρες και για την προηγούμενη περίοδο. Με το επιχείρημα ότι η εντολή της Ολομέλειας της Βουλής που αποφάσισε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής ρητά αναφέρει ως περίοδο έρευνας το διάστημα από το 2004 και μετά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις της ΝΔ για την κλήση μαρτύρων για το προηγούμενο διάστημα. Εκαναν λόγο για παρελκυστική τακτική της ΝΔ και για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μέσω «της αχανούς διερεύνησης της υπόθεσης».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την εξέταση της υπόθεσης και πριν το 2004 θέλοντας να αποδείξουν, όπως έλεγαν, ότι η πρακτική των «δομημένων ομολόγων» ήταν μια συνηθισμένη τακτική δανεισμού την οποία ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μετά την απόρριψη της πρότασής τους από την κυβερνητική πλειοψηφία κατήγγειλαν ότι όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προαποφασίσει για την έκβαση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε παρέμβασή της, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι θα δεχτεί την κλήτευση οποιουδήποτε μάρτυρα μπορεί να συνεισφέρει στη διερεύνηση της υπόθεσης και υπογράμμισε ότι η έρευνα μπορεί να επεκταθεί χρονικά προς τα πίσω. Υπενθύμισε δε ότι ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς που ερεύνησε την υπόθεση και κατέθεσε στην Εξεταστική είπε ότι το θέμα με τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ξεκινάει από το 1950, όταν και δεσμεύθηκαν άτοκα τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να βοηθηθεί η «οικονομική ανάπτυξη». Οπως είναι γνωστό, τα αποθεματικά αυτά τα έβαλαν στην τσέπη τους οι βιομήχανοι με τα γνωστά σε όλους «θαλασσοδάνεια», τα οποία ποτέ δεν επιστράφηκαν.