Διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης
Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Eurokinissi

Σιδερόφρακτες παραλίες. Αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι δημοτικές αρχές φρόντισαν με συγκεκριμένη νομοθεσία και με το πρόσχημα της «ανάπτυξης», να μετατρέψουν σε εμπορευματικούς χώρους τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης. Η πορεία αξιοποίησης μιας σειράς εγκαταστάσεων, όπως τα Ολυμπιακά Ακίνητα - οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ολόκληρο το κομμάτι της παραλίας από το Φαληρικό Δέλτα μέχρι και τον Ιππόδρομο, και η εκχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων προσανατολισμών της αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθείται με σκοπό την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, εντελώς αποπροσανατολιστικά και υποκριτικά, μιλά δήθεν για κίνηση απελευθέρωσης της παραλίας, ώστε να την απολαμβάνει «δωρεάν ο λαός», που σήμερα χρειάζεται το λιγότερο 40 ευρώ να πληρώσει για ένα μπάνιο σε όλες τις φραγμένες πλαζ που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν από ιδιώτες.

Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε πριν από λίγο καιρό, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «απελευθερώσει» φέτος μόνο 1,8 χιλιόμετρα παραλίας από τη «Φαντασία» ως το «Ακρωτήρι» και από εκεί ως τον «Ιππόκαμπο», από τα 40 χιλιόμετρα ακτογραμμής μεταξύ Φαλήρου και Αγίας Μαρίνας. Είπε ότι θα απομακρυνθούν συρματοπλέγματα, κάγκελα και κάποια τσιμεντένια εμπόδια προς τη θάλασσα και θα γίνει μόνο μια υποτυπώδης «ανάπλαση». «Αυτά μπορούμε να κάνουμε για φέτος», δήλωσε απερίφραστα η υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή», αφού «άλλος χώρος ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα»...

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, όταν η υπουργός ρωτήθηκε, για παράδειγμα, αν θα κατεδαφιστεί το «Ακρωτήρι», ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, αυτή δήλωσε ότι «όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα»!

Το ίδιο προφανώς ισχύει και με τα άλλα παράνομα νυχτερινά κέντρα, την πίστα καρτ και άλλες εγκαταστάσεις που έχουν μισθώσει οι διάφοροι δημόσιοι, κατά τα άλλα, φορείς.

Θυμίζουμε ότι με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τώρα δεν μπορεί να τις προσεγγίσει αν δεν πληρώσει εισιτήριο, έχει μετατραπεί σε «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο. Το κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο με ΣΔΙΤ, σχεδιάζεται η παραχώρηση της ζώνης Μπιτς Βόλεϊ σε άλλα συμφέροντα, η παραλία του Αγίου Κοσμά έχει παραχωρηθεί ήδη για δεκαετίες σε μεγαλοεπιχειρηματίες, ο παλιός Ιππόδρομος στο Ιδρυμα Νιάρχου κ.ά.

Ειδικότερα, στο φαληρικό Δέλτα ο αποκλεισμός της ευρύτερης περιοχής από τη θάλασσα εντάθηκε με την άδεια που παραχωρήθηκε για να χτιστεί από μεγαλοεργολάβο ο χώρος της Ριζαρείου.