Αιχμή του δόρατος η Κολομβία
Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κολομβία έχουν το «ελευθέρας» στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων
Για τη Βενεζουέλα είναι αναγκαιότητα, για την προώθηση και εμβάθυνση της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» και κυρίως για την ασφάλεια του λαού της Βενεζουέλας, η όσο το δυνατόν ομαλότερη γειτνίαση με την Κολομβία. Με την Κολομβία, η οποία συνιστά το επίκεντρο όλων των στρατηγικών κινήσεων των ΗΠΑ, με δική τους άμεση εμπλοκή ή κεκαλυμμένη καθώς οι Κολομβιανές Ενοπλες Δυνάμεις και κυρίως οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όλων των προσπαθειών αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες.

Αρχές του 2002 ξεκίνησαν οι ορατές προσπάθειες υπονόμευσης και ανατροπής που συμπίπτουν με την άφιξη ως Αμερικανού πρέσβη στην Κολομβία, τον Τσαρλς Σ. Σαπίρο, στα τέλη του Φλεβάρη. Ο διορισμός του Σαπίρο, που διατέλεσε στο παρελθόν πολιτικός αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ελ Σαλβαδόρ, την περίοδο κορύφωσης του βρώμικου πολέμου και ως επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Κούβα, όπου είχε επισήμως τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και του εμπάργκο και ανεπισήμως τις πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις προς την κουβανική κυβέρνηση, είχε διττή σημασία. Αφ' ενός καταρρέει η ειρηνευτική διαδικασία της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα και αρχίζει ένας νέος κύκλος, όπου οι ανταρτικές δυνάμεις γίνονται «τρομοκράτες» και αφ' ετέρου ξεκινούν οι κινήσεις στην αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας, καθώς η τύχη των όμορων χωρών είναι απολύτως συνδεδεμένη και το κέντρο συντονισμού των αμερικανικών ενεργειών είναι στην Μπογκοτά.

Πολύ σύντομα, στις 12 Απρίλη εκδηλώνεται το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και αξιωματικοί που συμμετείχαν είχαν έρθει σε επαφή με την αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας τουλάχιστον 2 μήνες πριν για να γνωστοποιήσουν το σχέδιό τους, όπως είχε αποκαλύψει και δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek». Μετά από 48 ώρες το πραξικόπημα ανατρέπεται από τη λαϊκή κινητοποίηση και ο επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης και μέχρι τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πέδρο Καρμόνα διαφεύγει στην Κολομβία. Η Κολομβία υιοθετεί και ακολουθεί συνεπέστατα τη γραμμή της έντασης με την προώθηση της «Δημοκρατικής Ασφάλειας», δηλαδή με το βρώμικο πόλεμο εναντίον του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος και της «απώθησης» των ανταρτών προς τα σύνορα τόσο με τη Βενεζουέλα όσο και με το Εκουαδόρ. Ειδικά, όσον αφορά τη Βενεζουέλα, τα περιστατικά είναι καθημερινά και αρκούντως επικίνδυνα, με πλέον χαρακτηριστικά:


Χρ. Μ.