ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παραδίδουν τον Κίσσαβο σε επιχειρηματικό όμιλο!

Αιολικό πάρκο με 22 ανεμογεννήτριες θέλει να εγκαταστήσει εκεί ο επιχειρηματικός όμιλος «Μυτιληναίος». Αντίθετη με την παράδοση η «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Αγιάς και Τεμπών, που διοργανώνει σήμερα συνέντευξη Τύπου και αύριο συγκέντρωση

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σε επιχειρηματίες παραδίδουν τμήμα του βουνού για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες
Την παράδοση ενός από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, του Κισσάβου (Οσσα), στον επιχειρηματικό όμιλο «Μυτιληναίος», προκειμένου να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο με 22 ανεμογεννήτριες, μεθοδεύει η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση. Αύριο Πέμπτη, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λακέρειας του νομού Λάρισας, προκειμένου να εγκρίνει την εγκατάσταση της εργολαβίας.

Η επιχείρηση παράδοσης του βουνού σε επιχειρηματικό όμιλο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν εκπρόσωποι της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού ήρθαν σε επαφή με το δήμο Λακέρειας και ζήτησαν την άδεια να εγκαταστήσουν κεραία μέτρησης στο βουνό. Μονάδα μέτρησης είχε εγκαταστήσει και η εταιρεία του ομίλου «Μυτιληναίος», η οποία, εν συνεχεία, αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, (από αρχαιολογική υπηρεσία, νομαρχία, ΕΟΤ, ΓΕΕΘΑ, δασαρχείο κ.ά.), ζήτησε από το δήμο την άδεια να ξεκινήσει την κατασκευή του αιολικού πάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο περίπου χρόνια, στο στόχαστρο «γερακιών» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας βρέθηκε και ο Ολυμπος, όταν Ρώσοι «μεγαλοεπενδυτές» ήρθαν σε επαφή με τοπικούς «αρμόδιους παράγοντες», προτείνοντας να «αξιοποιήσουν» μεγάλο μέρος της κορφής του βουνού για κατασκευαστικές τουριστικές «επενδύσεις». Το ξεπούλημα του Ολύμπου δεν υλοποιήθηκε χάρη και στην αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σύμφωνος με την παράδοση προς εκμετάλλευση του Κισσάβου είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Λακέρειας Κυρ. Πατσάς (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες που έγιναν και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

Την πλήρη αντίθεσή τους στο «συντελούμενο έγκλημα» εκφράζουν οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους της περιοχής. Εκπρόσωποι των παρατάξεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Αγιάς και Τεμπών θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου, ενώ, για αύριο, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του δήμου Λακέρειας, την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητά το θέμα.

Η «επένδυση» και η «φάκα»...

Η «επένδυση» προβλέπει την ανάπτυξη και κατασκευή αιολικού πάρκου 44 MW στις θέσεις «Νίκη - Μαγούλα - Μάσκα - Φωτεινή - Πατούσα - Καλλιθέα - Πλάκα Τρανή - Μικρή Πλάκα» και το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες, καθώς η εγκατάσταση θα εκτείνεται σε μια μεγάλη δασική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπτώσεις και μάλιστα επικίνδυνες μπορεί να υπάρξουν και για τη υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής, καθότι το ρεύμα που θα παράγεται, θα συγκεντρώνεται και θα κινείται θα είναι υψηλής τάσης. Και, βεβαίως, θα υπάρξει και οικονομικό κόστος για το λαό, καθώς η ΔΕΗ θα αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στο εν λόγω αιολικό πάρκο του Ομίλου «Μυτιληναίος» πολύ ακριβά και εξίσου και περισσότερο ακριβά θα το μεταπουλά στους λαϊκούς πελάτες της.

Ομως, άλλα λένε στους κατοίκους της περιοχή αυτοί που συμφωνούν και προωθούν το ξεπούλημα. Προκειμένου να τους ξεγελάσουν, τους βάζουν το τυρί στη φάκα, υποστηρίζοντας ότι απ' αυτή την «επένδυση» θα υπάρξουν πολλά και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Προς τούτο επικαλούνται το γεγονός ότι ο δήμος στα όρια του οποίου βρίσκεται ο Κίσσαβος θα έχει μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη, αφού, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το 3% του τζίρου του αιολικού πάρκου, που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται ετησίως στις 300.000 ευρώ, θα πάει στα δημοτικά ταμεία. Απ' αυτά - λένε - τα 100.000 ευρώ θα διατίθενται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των κατοίκων της περιοχής και τα άλλα 200.000 για την τοπική ανάπτυξη. Συμπληρώνουν, δε, ότι θα δημιουργηθούν και περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν από ανθρώπους της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο ζημιά θα προκαλέσει στους εργαζόμενους και όλο το λαό η παράδοση προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Βαγγέλης Μπούτας: «Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο λαό»

Σε δήλωσή του ο Β. Μπούτας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνει: «Αν αποφασιστεί και πραγματοποιηθεί, τελικά, η παράδοση του Κισσάβου για εκμετάλλευση σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, θα πρόκειται για ένα ακόμα "έγκλημα" σε βάρος του λαού και του τόπου. Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας ανήκει στο λαό μας και όχι στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Το γεγονός ότι στην υλοποίηση αυτού του "εγκλήματος" συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή, πλέον, συμπεριφέρεται και λειτουργεί ως συνεργάτης των μεγαλοεπιχειρηματιών και συνένοχος του αστικού κράτους, στρεφόμενη ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Το "έγκλημα" μπορεί να αποτρέψει μόνο η αγωνιστική αντίδραση του λαού κι εμείς, ως παράταξη και υποψήφιοι στις ερχόμενες περιφερειακές και τοπικές εκλογές, δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, δίπλα σ' εκείνους που δε θέλουν το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου κι απέναντι σε όλους όσοι συμμετέχουν, με οποιονδήποτε τρόπο και για οιονδήποτε λόγο, σ' αυτό το "έγκλημα".

Βεβαίως, εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας, όπως είναι και η αιολική, αρκεί αυτή η αξιοποίηση να έχει συγκεκριμένα κριτήρια. Να γίνεται από έναν ενιαίο φορέας ενέργειας, αποκλειστικά κρατικό και μόνο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνό ρεύμα. Και, φυσικά, να υπάρχει μέριμνα και φροντίδα για τη ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλω, ακόμα, να επισημάνω ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι μέσα από μια τέτοια "ανάπτυξη", μπορεί να υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία, είτε λένε, εν γνώσει τους, ψέματα, ή "δεν καταλαβαίνουν πού πάνε τα τέσσερα". Κανένα όφελος δεν μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα από μια "ανάπτυξη" που στηρίζεται στη ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και στηρίζει αποκλειστικά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας άλλης ανάπτυξης, ισόρροπης μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας, (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, βιοτεχνία, μικρή βιομηχανία, τουρισμός κ.ά.), που θα ενισχύει το λαϊκό εισόδημα, θα συγκρατεί στον τόπο του τον ορεινό πληθυσμό, θα προστατεύει το περιβάλλον, θα αναδεικνύει τον φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό πλούτο της περιοχής».