ΗΠΑ
«Πιέσεις» για την αναγνώριση της κυβέρνησης Λόμπο
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Το κίνημα αντίστασης κατά του πραξικοπήματος και της διάδοχης κυβέρνησης Λόμπο συνεχίζει τον αγώνα του
TΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Οι πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν όσον αφορά την αναγνώριση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, μέσω του «εκλεγμένου» Προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα, καθώς μέσα σε 48 ώρες δύο ακόμη χώρες προστίθενται στον κατάλογο των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Λόμπο: το Μεξικό και η Χιλή.

Αφορμή για την αναγνώριση η δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής που συστάθηκε υπό τον ΓΓ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, για να εξετάσει την επάνοδο της Ονδούρας στους κόλπους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), μετά από έμμεση πρόταση που διατυπώθηκε μέσω της ανακοίνωσης του Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA). Η έκθεση σημείωνε ότι καταγράφηκε «σημαντική πρόοδος» από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας, υπό τον Πορφίριο Λόμπο, για την «αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου 2009» και εξήρε τη «θετική στάση του Προέδρου Λόμπο και του πρώην Προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σελάγια». H έκθεση προφανώς αγνοεί επιδεικτικά τις αντίστοιχες εκθέσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που αναφέρουν ότι οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δολοφονίες συνεχίζονται, τις συνεχείς καταγγελίες των λαϊκών οργανώσεων της Ονδούρας κ.ά.

Η έκθεση απλώς, η οποία ωστόσο δε δίνει το πράσινο φως για την επιστροφή της Ονδούρας στον OAS, έγινε η καλύτερη αφορμή για την κυβέρνηση του Μεξικού που ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ονδούρα και να στείλει ξανά πρεσβευτή στη χώρα.

Μια μέρα πριν, την κυβέρνηση Λόμπο αναγνώρισε η κυβέρνηση της Χιλής, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή στις λαϊκές οργανώσεις της Χιλής, ενώ το ΚΚ Χιλής με ανακοίνωσή του απορρίπτει και καταδικάζει την ενέργεια της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα και παράλληλα εκφράζει την υποστήριξή του στις λαϊκές οργανώσεις της Ονδούρας που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη και τον αγώνα τους.

Οι κινήσεις του Μεξικού και της Χιλής, ωστόσο, χρονικά δεν είναι τυχαίες καθώς χτες ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιας για θέματα δημοκρατίας και τις διεθνείς σχέσεις, Μαρία Οτέρο. Η Οτέρο θα έχει συναντήσεις με την «πολιτική ηγεσία» αλλά και στελέχη της «κοινωνίας των πολιτών» και φυσικά με την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ατζέντα της θα είναι τα ζητήματα της «δημοκρατικής διακυβέρνησης», της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων για των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η επίσκεψή της όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδεικνύει τις «πολύ στενές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ονδούρα» ενώ να σημειωθεί ότι είναι η πιο υψηλόβαθμος Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται την κεντροαμερικανική χώρα από την ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, στις 28 Ιουνίου 2009.