ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αναμένουν νέο κύμα επιθέσεων από τους αντάρτες του «UCPMB»
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000

Associated Press

Σέρβος αστυνομικός κοντά στην «ουδέτερη ζώνη»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΡΩΜΗ.-

Νέο κύμα επιθέσεων από τους Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες του «UCPMB» προέβλεψε χτες ανώτερος αξιωματούχος του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Ο Γιουγκοσλάβος συνταγματάρχης Σβετοζάρ Ράντισιτς μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους κατηγόρησε τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα αλλά και τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης ΚΦΟΡ πως απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους Αλβανούς εξτρεμιστές της οργάνωσης - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ, σημειώνοντας πως ο γιουγκοσλαβικός στρατός είναι έτοιμος, αναμένοντας και νέο κύμα επιθέσεων...

«Η ενδεχόμενη επανάληψη των συγκρούσεων μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο τμήμα αυτό της Σερβίας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γεωστρατηγικά προβλήματα» υπενθύμισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας πάντως πως προς το παρόν η κατάσταση στα διοικητικά όρια της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και δη στις περιοχές της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο «είναι υπό έλεγχο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αντάρτες προβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε διάφορες προκλητικές ενέργειες επιχειρώντας να προκαλέσουν νέα μείζονα σύρραξη στην περιοχή. «Ο στρατός μπορεί να αποτρέψει την είσοδο ανταρτών στη Σερβία μέσω της νεκρής ζώνης» είπε ο συνταγματάρχης, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο εμποδίζεται από τη στρατιωτική συμφωνία του Κουμάνοβο μεταξύ των στρατιωτικών αξιωματούχων ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ, η οποία εξουσιοδοτεί ως αρμόδια αρχή μόνον τις ελαφρά οπλισμένες τοπικές σερβικές αστυνομικές δυνάμεις. Τέλος, ο Ράντισιτς, υποστήριξε ουσιαστικά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Κουμάνοβο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η παρούσα κατάσταση στην κοιλάδα του Πρέσεβο ευνοεί την ανάπτυξη εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων Αλβανών αυτονομιστών.

Κοστούνιτσα: «Ναι» σε αυτόνομο Κοσσυφοπέδιο εντός ομοσπονδίας

Τις γνωστές θέσεις του για τη χορήγηση καθεστώτος «ουσιαστικής αυτονομίας» στο Κοσσυφοπέδιο εντός των συνόρων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, επανέλαβε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ιταλία.

«Είμαι υπέρ ενός κοινού κράτους Σερβίας και Μαυροβουνίου, υπέρ της ουσιαστικής αυτονομίας του Κοσσόβου εντός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας - ενός πραγματικά πολυεθνικού κράτους με προστασία όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος μιλώντας ενώπιον μελών του ιταλικού κοινοβουλίου και αναφερόμενος στους περσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της χώρας του, σημείωσε πως πρόκειται για γεγονότα «που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει»... Εντούτοις, πρόσθεσε, «πρέπει να ζήσουμε προσβλέποντας στο μέλλον».