ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ
Συνδημιουργός του επιστημονικού κομμουνισμού
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα, στις 5 του Αυγούστου του 1895, άφηνε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, σε ηλικία 75 ετών, ο Φρίντριχ Ενγκελς, που από κοινού με τον Καρλ Μαρξ διαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, δίνοντας έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να μπορεί να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση.

Ο Λένιν υπογράμμιζε πως ο μαρξισμός δεν μπορεί να κατανοηθεί και εκτεθεί ολοκληρωτικά, χωρίς να υπολογίζονται η συμβολή και όλα τα έργα του Φρ. Ενγκελς. Η μεγάλη του φιλία με τον Μαρξ και η κοινή τους πορεία αρχίζουν το 1844. Ηταν οργανωτές των πρώτων διεθνών ενώσεων της εργατικής τάξης: Της «Ενωσης των Κομμουνιστών» και της 1ης Διεθνούς. Μαζί έγραψαν το έργο «Η Αγία Οικογένεια», που έθεσε τα θεμέλια της επαναστατικής υλιστικής αντίληψης για την ιστορία και την προοπτική του σοσιαλισμού, το έργο «Γερμανική Ιδεολογία» και επεξεργάστηκαν το πρώτο στην ιστορία Πρόγραμμα προλεταριακού κόμματος, που έμεινε γνωστό με τον τίτλο «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Ο Ενγκελς συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου ζωής του Καρλ Μαρξ «Το κεφάλαιο» μετά το θάνατο του τελευταίου.

Ανάμεσα στα σπουδαία, αξεπέραστα έργα του Φρ. Ενγκελς είναι «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», το «Αντι-Ντύρινγκ», η «Διαλεκτική της Φύσης», η «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», «Λουδοβίκος Φόϋερμπαχ και το τέλος της γερμανικής κλασικής φιλοσοφίας».