ΗΠΑ
Νέες προκλήσεις κατά της Βενεζουέλας
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Από διαδηλώσεις ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στην Κολομβία στο στόχαστρο των οποίων είναι η Βενεζουέλα και τα λαϊκά κινήματα της περιοχής
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις δηλώσεις του Λάρι Πάλμερ, υπό διορισμό πρέσβη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, εξέφρασε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προς το Λευκό Οίκο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αξιολογεί τις συνέπειες των απαράδεκτων δηλώσεων, τις οποίες απορρίπτει κατηγορηματικά και απαιτεί εξηγήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ πριν λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το ζήτημα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά στις δηλώσεις του Λάρι Πάλμερ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του ως πρέσβη στη Βενεζουέλα. Δηλώσεις τουλάχιστον προκλητικές και απειλητικές, που συνιστούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ, καθώς ο Πάλμερ, τον οποίο πρότεινε για τη θέση του πρεσβευτή ο Ομπάμα, δήλωσε ανάμεσα στα άλλα ότι «οι καταγγελίες της Κολομβίας ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ήταν πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος». Εξέφρασε την ανησυχία για το γεγονός ότι δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας διατηρούν για χρόνια τη θέση τους παρά το γεγονός ότι «ανήκουν στη λίστα Κλίντον για το εμπόριο ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος» (ονομάζεται η λίστα του υπουργείου Οικονομικών, που καταρτίστηκε το 1995 βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του τότε Προέδρου Μπιλ Κλίντον), όπως και ο στρατηγός Ενρι Ράνχελ Σίλβα, που προήχθη σε επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας. Επίσης, ο Πάλμερ έκανε λόγο «για σαφείς διασυνδέσεις» της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τις FARC και αφιέρωσε χρόνο για την «κουβανική παρουσία στη Βενεζουέλα, η οποία δεν περιορίζεται στους τομείς της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας αλλά βάσει "αξιόπιστων πληροφοριών" εκτείνεται στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού». Πρόσθεσε ότι αξιωματικοί του βενεζουελάνικου στρατού εκπαιδεύονται στην Κούβα και «κοινωνικοί αγωνιστές λαμβάνουν παραστρατιωτική εκπαίδευση από Κουβανούς στη Βενεζουέλα».

Αξιο απορίας αποτελεί το γεγονός ότι τελικά ο Πάλμερ, παρά τις δηλώσεις του αυτές, δε βρέθηκε μέσα στη λίστα με τους 32 υπό διορισμό πρέσβεις, που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, και μάλιστα με ψήφους 14 κατά σε σύνολο 17.

Διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία των στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία και των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής πραγματοποίησαν λαϊκές οργανώσεις στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, αλλά και Αμερικανοί ακτιβιστές έξω από τη βάση στη Τολεμαίδα, στα κεντρικά της Κολομβίας.