ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνεχίζεται η πολιτική για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

Συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Ελληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ χτες στη Ρόδο

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Eurokinissi

14/5/2010: Το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα, δρομολόγησε τις εξελίξεις
Την «μαγική εικόνα» των ελληνοτουρκικών ισότιμων σχέσεων συνεργασίας, παρά τις καθημερινές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας με πτήσεις πάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά και έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θέλησαν να προβάλουν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στήνοντας μια «τυχαία» συνάντηση στη Ρόδο.

Το μήνυμα που απέστειλαν οι δυο υπουργοί οι οποίοι συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, είναι ότι η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν 15 μέρες δύο τουρκικά πλοία πραγματοποιούσαν έρευνες για πετρελαϊκά κοιτάσματα, το ένα 7 μίλια από την Αλεξανδρούπολη και το άλλο εντός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.

Η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, «άκουσε» με ιδιαίτερη προσοχή τις οδηγίες που την περασμένη βδομάδα μετέφερε ο υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ενεργειακά της νοτιοανατολικής Ευρώπης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής είχε υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συνδιαχειριστούν τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου, έστω κι αν δεν μπορέσουν να λύσουν τις συνοριακές τους διαφορές. Υπακούοντας σε αυτές τις οδηγίες η ελληνική κυβέρνηση, προχωρά με γοργά βήματα την ελληνοτουρκική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έμπρακτα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο - όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων - έχει υφαλοκρηπίδα. Φυσικά με την ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και στις δύο μεριές του Αιγαίου και των πολυεθνικών που «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» και αυτό είναι που επιδιώκουν σε βάρος των λαών οι ευρωαντλαντικοί «σύμμαχοι».

«Συγκυριακή» συνάντηση στη Ρόδο

Για τη συντήρηση του «κλίματος προσέγγισης» χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, έδωσαν μια παράσταση μπροστά στις κάμερες προκειμένου να συντηρήσουν την εικόνα των «κοινών συμφερόντων» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, «σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Ρόδο. Οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου παρακάθισαν σε γεύμα στην Παλαιά Πόλη».

Ο Τούρκος υπουργός έφθασε στο νησί στις 12 το μεσημέρι με την θαλαμηγό Sea Wind από την Αλικαρνασσό όπου βρισκόταν για διακοπές, με μέλη της οικογένειάς του, κατόπιν δικού του αιτήματος. Ο Α. Νταβούτογλου ζήτησε και επισκέφθηκε το τέμενος του Μουράτ Ρέις που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ανέφερε: «Καλωσορίζω τον κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα, στη Ρόδο. Οπως γνωρίζετε, βρίσκομαι στη Ρόδο, καθ' οδόν για το Καστελόριζο και είναι μια ευτυχής σύμπτωση ότι και ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται οικογενειακώς στην περιοχή και όταν επικοινώνησε μαζί μου και πρότεινε να συναντηθούμε, ασφαλώς με χαρά δέχτηκα. Είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι συναντήσεις με τον κ. Νταβούτογλου και νομίζω είναι και πολύ θετικό ότι είναι εδώ και ο υφυπουργός Τουρισμού, ο κ. Νικητιάδης, ότι κατάφερε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για θέματα τουρισμού, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την περιοχή που βρισκόμαστε».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού ευχαρίστησε τον κ. Δρούτσα σημείωσε ότι «η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι και όταν ήμουν στο Μποντρούμ τηλεφώνησα στο Δημήτρη για το αν θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε στη Ρόδο. Αυτός ευγενικά δέχτηκε να συναντηθούμε και είμαι ευγνώμων για αυτό. Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Ελληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά».

Μετά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό προσπάθησε να «περάσει» το μήνυμα περί της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης η οποία, όπως ισχυρίστηκε , αποδίδει: «Ασκούμε, είπε, μία εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών και αυτό νομίζω έχει τα πρώτα αποτελέσματα. Και ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα; Οτι υπάρχει μία ηρεμία την οποία κι εσείς έχετε διαπιστώσει και νομίζω αυτός είναι και ο σκοπός μιας εξωτερικής πολιτικής, από τη μια πλευρά να προωθείς και να υπερασπίζεσαι πλήρως τα δικά σου τα συμφέροντα, από την άλλη όμως να δημιουργείς και την απαραίτητη σταθερότητα για τη χώρα σου και το περιβάλλον σου». Προφανώς, για τον αναπληρωτή υπουργό και την κυβέρνηση, οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμβάλλουν στην ...ηρεμία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί χωρίς να διαμαρτύρεται , τις τουρκικές προκλήσεις.