«Κιέριον» του Δήμου Θέου
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Την ταινία «Κιέριον» του Δήμου Θέου θα μεταδώσει στις 24.00 το κανάλι της Βουλής. Ενας δημοσιογράφος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Αμερικανού συναδέλφου του, του Τζορτζ Πολκ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, στις 16 Μάη του 1948. Ο Τ. Πολκ είχε έρθει στην Ελλάδα για ένα ρεπορτάζ σχετικό με τη διασύνδεση πολιτικής και εταιρειών πετρελαίου. Παράλληλα, συλλαμβάνεται ένας ακόμα δημοσιογράφος, ο οποίος δολοφονείται, όπως και μία γυναίκα που είναι βασική μάρτυρας. Επειδή ο δημοσιογράφος καταλαβαίνει πως οι αρχές θέλουν τη συγκάλυψη της αλήθειας, αλλά και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αναλαμβάνει να ψάξει μόνος του την υπόθεση και να βρει τους πραγματικούς ενόχους.

Η συγγραφή του σεναρίου στέκεται στην «υπόθεση Πολκ» που είναι δείγμα των πολιτικών δολοφονιών και των πολιτικών παρασκηνίων μεταξύ εξουσίας και ξένων δυνάμεων την περίοδο του Εμφυλίου.

Η ταινία διακρίθηκε σε δύο Φεστιβάλ, σε αυτό της Βενετίας το 1968 όπου απέσπασε την Τιμητική Διάκριση, και στης Θεσσαλονίκης το 1974 - χρονιά όπου και προβλήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας - με τα βραβεία καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Επίσης, βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος που πρωταγωνιστούσε μαζί με τους Ελένη Θεοφίλου, Δήμο Σταρένιο, Σταύρο Τορνέ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δ. Θέος γεννήθηκε το 1935 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ το γύρισε μαζί με τον Φώτο Λαμπρινό, το 1963, με τίτλο «Εκατό ώρες του Μάη» που είχε ως θέμα τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και τη δράση παρακρατικών οργανώσεων. Επίσης, σκηνοθέτησε ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ελληνισμός και Δύση» για την ελληνική τηλεόραση.