ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Καισαριανή τα σπουδαία

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην έδρα του Εθνικού Αστέρα. Στη Ρόδο ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός με τα Γιάννενα. Αύριο ο αγώνας ΟΦΗ - ΑΕΚ στο Ηράκλειο

Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000

Sportidea

Ο Πίτερ Οφορίκουε διεκδικεί θέση στην αρχική 11άδα του Ολυμπιακού
Παρότι το πρωτάθλημα της Εθνικής Κατηγορίας, έχει ζηλέψει κάτι από τη... δόξα της «αφηρημένης τέχνης», δεν παύει να τραβάει έστω και εκ του μακρόθεν το ενδιαφέρον των φίλων του αθλητισμού. Ολων αυτών δηλαδή που προσπαθούν να θάψουν για λίγο στα έγκατα του μυαλού τους την όλη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και που «πληγώνει» το δημοφιλέστερο των αθλημάτων και να επικεντρώσουν τη σκέψη τους στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι. Αυτή λοιπόν η αγωνιστική (11η), αν και δε συμπεριλαμβάνει το κλασικό ντέρμπι, περιέχει αρκετές σημαντικές αναμετρήσεις, που σίγουρα κρύβουν μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας την περιήγησή μας στα «στρατόπεδα» των ομάδων και στις υποχρεώσεις τους στην 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με μια πρώτη ματιά αναγνωρίζουμε ότι οι κορυφαίοι της Εθνικής Κατηγορίας έχουν θεωρητικά εύκολο έργο.

Αρχής γενομένης με τον Ολυμπιακό, ο οποίος εξαιτίας της τιμωρίας του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο», φιλοξενεί σήμερα τον ΠΑΣ Γιάννενα στη Ρόδο (17.00). Οι «ερυθρόλευκοι», που κρατούν τα ηνία στην κορυφή της βαθμολογίας, σκοπεύουν να διατηρήσουν το προβάδισμα και τους τέσσερις βαθμούς διαφοράς από τον «αιώνιο» αντίπαλο. Ετσι, η ομάδα του Τάκη Λεμονή δε δείχνει διατεθειμένη να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του «διαμαντένιου νησιού», προκειμένου να... ανθίσουν τα όνειρα των... φιλοξενούμενων για νίκη. Πάντως, η ομάδα των Ιωαννίνων, αν και πραγματοποίησε θετικά βήματα στις αρχές του πρωταθλήματος, φαίνεται να έχει χάσει αρκετή από την ορμή της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 12η θέση.

Sportidea

Στο Βύρωνα αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς
Τρελοί ρυθμοί... έχουν κυριέψει το στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, κυρίως λόγω της έντονης μεταγραφολογίας που κυριαρχεί στους κόλπους της ομάδας. Μετά τον Μπόατεγκ, τον Σεϊταρίδη και τον Δασκαλάκη, το «τριφύλλι» έχει βλέψεις και για άλλα αποκτήματα. Βέβαια, προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος από τους ανθρώπους του. Σήμερα, ο... πολυάσχολος Παναθηναϊκός θα βρεθεί στο γήπεδο της Καισαριανής, όπου θα αντιμετωπίσει τη μέχρι στιγμής... έκπληξη του πρωταθλήματος, τον Εθνικό Αστέρα (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι σαν σκιά ακολουθούν τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας, θα επιδιώξουν να πάρουν τη νίκη που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του «στενού κορσέ» στον Ολυμπιακό. Από την άλλη πάντως πλευρά οι Καισαριανιώτες μόνο διάθεση να παραδώσουν τα... όπλα δεν έχουν και μάλιστα μέσα στην αήττητη μέχρι τώρα έδρα τους, καθώς η 6η θέση στην οποία βρίσκονται «στρώνει» το δρόμο που οδηγεί σε μια σημαντική κατάκτηση στην ιστορία τους. Σε ποια; Μα βέβαια στα πολυπόθητα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ετσι για την ομάδα του Σπύρου Λιβαθηνού κάθε θετικό βήμα στο πρωτάθλημα προσθέτει ένα λιθαράκι στη... γέφυρα που οδηγεί στο όνειρο.

Εκεί που πήγε να ανασάνει εκεί του 'τυχαν τα δύσκολα... Ο λόγος για τον ΟΦΗ, ο οποίος αύριο καλείται να τα βγάλει εις πέρας με την 3η, μέχρι ώρας, στο βαθμολογικό πίνακα ΑΕΚ (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Οι Κρητικοί ήδη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καθώς είναι τελευταίοι στη βαθμολογία. Υπάρχει λόγος σοβαρός... λοιπόν, όπως αναφέρει και ο στίχος γνωστού τραγουδιού, η ομάδα του Αρη Βασιλείου να τα «δώσει όλα» κόντρα στην «Ενωση», προκειμένου να πάρει τη 2η νίκη της στο πρωτάθλημα και να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα να απαγκιστρωθεί από τη... μοίρα στην οποία έχει επέλθει. Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο των «κιτρινόμαυρων» επικρατεί αισιοδοξία ότι το απόγευμα δε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Sportidea

Ο Κριστόφ Βαζέχα ατού των «πρασίνων» στην Καισαριανή
Μετά από μία θριαμβευτική επικράτηση επί του συμπολίτη του Ηρακλή στην προηγούμενη αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι έχει ξεκινήσει να μπαλώνει τις αγωνιστικές του τρύπες. Αν και τα οικονομικά προβλήματα εξακολουθούν να μαστίζουν την ομάδα της Θεσσαλονίκης, στον αγωνιστικό τομέα οι παίχτες φαίνεται να έχουν πάρει... τα πάνω τους, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα στο γήπεδο του Βύρωνα δε θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να κάμψουν την αντίσταση του 13ου στη βαθμολογία Αθηναϊκού (17.00). Οσον αφορά στους Βυρωνιώτες, η σκέψη και μόνο ότι ο σημερινός τους αντίπαλος είναι ο «Δικέφαλος» του Βορρά, τους προκαλεί προβληματισμό, αλλά δεν τους πτοεί, καθώς την περασμένη Κυριακή, έστω και αν ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό, έφυγαν από τη Ρόδο με ψηλά το κεφάλι.

Να... ξεσπάσει στην Παναχαϊκή θα επιδιώξει σήμερα στο Χαριλάου ο Αρης (17.00), ο οποίος κόντρα στην ΑΕΚ πέρασε ένα εφιαλτικό απόγευμα, αφού όχι μόνο έχασε το παιχνίδι, αλλά κυρίως γιατί απώλεσε τόσες κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει, όσες δεν είχε χάσει μέχρι τότε φέτος στο πρωτάθλημα. Με αντίπαλο λοιπόν την ομάδα της Πάτρας, αλλά και τον εαυτό του, ο Αρης θα προσπαθήσει να ξεκολλήσει από τη μεσαία γραμμή του πίνακα και να αναρριχηθεί λίγο πιο ψηλά, εκεί όπου θα μπορεί να ελπίζει για μια καλύτερη τύχη. Αρκετά δύσκολη, ωστόσο, είναι η θέση στην οποία βρίσκονται οι φιλοξενούμενοι, αφού από τη μια η 11η θέση στη βαθμολογία κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε «κινούμενη άμμο» και να βουλιάξει τις ελπίδες των φιλοξενούμενων για καλή πορεία στο πρωτάθλημα, ρίχνοντάς τους σταδιακά στην οδυνηρή διαδικασία των μπαράζ, αν όχι στον άμεσο υποβιβασμό.

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο Ιωνικός, ο οποίος από την 4η θέση της βαθμολογίας ή θα σκαρφαλώσει ψηλά και θα αγναντεύει τα ευρωπαϊκά σαλόνια... ή θα κρατήσει μια μετριοπαθή στάση, μια παρακαταθήκη δηλαδή για καλύτερες μέρες την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι φιλοδοξίες, πάντως της ομάδας της Νεάπολης είναι μεγάλες, αφού ως τώρα η πορεία τους είναι ικανοποιητική. Σήμερα, ο Ιωνικός φιλοξενεί το 14ο της βαθμολογίας Πανηλειακό (17.00) και στόχος του είναι να επιβάλει εξαρχής το ρυθμό του, ώστε να ανακόψει γρήγορα τα όποια σχέδια για νίκη των αντιπάλων.

Sportidea

Πολλά περιμένει από τον Νικολαΐδη η ΑΕΚ στο αυριανό ματς με τον ΟΦΗ
Δεν υπάρχουν περιθώρια για στραβοπατήματα στον Πανιώνιο, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη της νίκης στη σημερινή αναμέτρηση στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο την Καλαμάτα (17.00). Ο Πανιώνιος κατέχει τη 10η θέση στη βαθμολογία, μία θέση που του δίνει το ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι της προτελευταίας στη βαθμολογία Καλαμάτας.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγ.): Ολυμπιακός 26, Παναθηναϊκός 22, ΑΕΚ 19, Ιωνικός 18, Ηρακλής 17, Εθνικός Αστέρας 17, ΠΑΟΚ 16, Ξάνθη 15, Αρης 14, Πανιώνιος 11, Παναχαϊκή 9, ΠΑΣ Γιάννενα 9, Αθηναϊκός 7, Πανηλειακός 7, Καλαμάτα 6, ΟΦΗ 5.