Ο χαρακτήρας και ο σκοπός του ΔΣΕ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Σε μπροσούρα που εκδόθηκε την Πρωτομαγιά του 1948, για τα δύο χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, μέσα στη φωτιά του αγώνα καταγράφονται ζωντανά ο χαρακτήρας και ο σκοπός του ΔΣΕ:

«Αναθρεμμένος μέσα στις δυσκολίες αντρειώνεται και μεγαλώνει ο ΔΣ.

Μαχητές και στελέχη του, παιδιά της ανέχειας, των απίστευτων στερήσεων και των ηρωικών προσπαθειών. Χωρίς επίσημους τίτλους, με τη σεμνή, και απλή ιδιότητα του λαϊκού αγωνιστή. Του δουλευτή, που ολοχρονής με τον ιδρώτα του πότιζε το ψωμί του, του τιμημένου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του συνεχιστή των πιο ηρωικών παραδόσεων της κλεφτουργιάς και του ΄21. Στα στήθεια όλων φωληάζει η αγνή, η γνήσια αγάπη, για την πατρίδα, για το λαό.

Ο κάθε χτύπος της καρδιάς τους είναι και ένα ξόδεμα για την προκοπή της πατρίδας μας, για την προκοπή του λαού μας. Ο κάθε μαχητής πιστεύει και η πίστη του αυτή, θρεμμένη με αίμα χιλιάδων ηρώων, θεριεμμένη με την Αντίσταση, του προστάζει αυτό που του έγινε συνείδηση και πείρα ζωής: Κρατάς τον κόσμο στα δυο σου τα χέρια.

Και προχωρούν οι αντάρτες μας. Περήφανα και με υψηλά το μέτωπο. Και βροντοφωνάζουν μέσα από την καρδιά τους: Εμείς θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας ανεξάρτητη χώρα. Χωρίς ξένους αφεντάδες. Δε θέλουμε το λαό μας άποικο στους αυτοκράτορες του δολλαρίου, ούτε στους ξεπεσμένους λόρδους της στερλίνας. Φτάνει πια που 127 χρόνια ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές ρουφούσαν το αίμα του λαού μας. Οχι πια άλλες Ακροναυπλίες και Χαϊδάρια, όχι άλλα Παύλου Μελά, καινούργια σύρματα του Νταχάου. Χωρίς ξένα και ντόπια σκυλόψαρα. Οχι άλλη πείνα, δυστυχία και κακομοιριά, θέλουμε μια Ελλάδα Λεύτερη. Ανεξάρτητη και Δημοκρατική. Και όλο το λαό της ενωμένο και συμφιλιωμένο να τραβάει το δρόμο της δουλειάς και της χαράς, θέλουμε την Ελλάδα χώρα της Λαϊκής Δημοκρατίας. Παλεύουμε για να μπορέσουμε εμείς, τ' αδέρφια μας και τα παιδιά μας να φάμε γλυκό ψωμί και να κάνουμε τη χαρά καθημερινό σύντροφο στη ζωή μας. Είμαστε οι πολλοί. Είμαστε οι δυνατοί. Γιατί έχουμε το δίκιο μαζί μας, γιατί παλεύουμε για την Πατρίδα μας, για το λαό μας. Γιατί είμαστε ο καινούργιος κόσμος και κλείνουμε μέσα μας τη δύναμη που έχει η ζωή για να τραβάει μπροστά. Η νέα ζωή για μας δεν είναι φαντασία. Εμείς τη ζήσαμε. Αγγίξαμε χειροπιαστά το όνειρο και τη λαχτάρα της ζωής μας, την εξουσία του λαού, στην εθνική αντίσταση. Νικήσαμε τις σιδερόφταχτες ορδές του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Χρεωκοπήσαμε τους αυτοκράτορες της στερλίνας. Τώρα ήρθε και η σειρά για τους αυτοκράτορες του δολλαρίου. Ξαναπαίρνουμε και πάλι τ' άρματα γιατί άλλο δρόμο ειρηνικό δεν μας άφησαν οι καινούργιοι καταχτητές και οι λακέδες τους. Ανεμίζουμε ψηλά τις επαναστατικές μας σημαίες που πάνω τους γράφουν Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Δημοκρατία. Την επαναστατική μας ορμή τίποτε δεν μπορεί να τη σταματήσει. Φωλιάζει μέσα στο βασανισμένο μας κορμί, θρεμμένη και αντρειωμένη με το αίμα χιλιάδων ηρώων και ηρωίδων. Σε όλους εμάς έγινε πίστη τούτο:

Για, θα διώξουμε τους καινούργιους καταχτητές, θα ανατρέψουμε τους μοναρχοφασίστες και θα στεριώσουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία, για, θα πεθάνουμε.

Πολεμάμε για να ζήσουμε λεύτεροι, ριχνόμαστε στη μάχη πλάι-πλάι εργάτες και αγρότες, όλοι οι σκλάβοι της δουλειάς για να γίνουμε οι λεύτεροι διαφεντεφτές της ζωής μας. Μας ακολουθάνε οι λαϊκοί διανοούμενοι γιατί η λάμψη της επανάστασης μας φωτίζει το δρόμο της αλήθειας, διαλύει τα σκοτάδια, γιατί εμείς οι ταπεινοί της γης δημιουργούμε τον Καινούργιο Ανθρωπο. Εργάτες, αγρότες και όλος ο Λαός κρατάμε τον κόσμο στα δυο μας τα χέρια. Αυτά τα ιδανικά φλογίζουν τους μαχητές και στελέχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η αγάπη για την πατρίδα, για το λαό, ο Λαϊκοδημοκρατικός πατριωτισμός, είναι ιδεολογία του λαϊκού επαναστατικού μας στρατού. Εμπρός στον αγώνα, σαλπίζουν σ' όλο το λαό πρωτοπόροι οι μαχητές και τα στελέχη του ΔΣΕ. Η απέραντη αντοχή των μαχητών μας στις στερήσεις, στις πίκρες, στις δυσκολίες, οι πρωτόφαντοι ηρωισμοί τους αναβλύζουν μέσα από την επαναστατική τους ψυχή. Η δύναμη της επαναστατικής ιδεολογίας τους μεγαλώνει, τους πολλαπλασιάζει, τους ενώνει με όλο το λαό και τους ανεβάζει μαζικά στο μεγαλείο του ηρωισμού. Είναι αυτοί που νικούν το θάνατο. Εκατοντάδες και χιλιάδες παραδείγματα ηρωισμού έχει να δείξει ο δίχρονος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού. Μέσα από τέτοια ολοκαυτώματα, ηρωισμούς και θυσίες γεννιέται και ατσαλώνεται ο σεμνός ήρωας, ο μαχητής του ΔΣΕ. Σε κάθε του βήμα σε κάθε του σκέψη δεν ξεχνά πως είναι μαχητής του Λαού, πως δημιουργεί το στρατό νέου τύπου, το Δημοκρατικό Στρατό, το στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας, τον ελευθερωτή της Ελλάδας. Πρωτοπόροι και επαναστάτες στα ιδανικά οι μαχητές και στελέχη του ΔΣ, άφθαστοι σε ηρωισμούς και θυσίες, απλοί άνθρωποι και σεμνοί ήρωες, μελετούν την πείρα τους καθημερινά, διορθώνουν τις ελλείψεις και αδυναμίες τους, καταβάλουν ακούραστες προσπάθειες, για να καταχτήσουν την πρωτοπόρο πολεμική επιστήμη και στρατιωτική τέχνη.

Οι μαχητές και στελέχη του ΔΣ, φορείς ενός καινούργιου κόσμου, του κόσμου της Λευτεριάς και της προόδου έχουν αμέτρητη ηθικοπολιτική υπεροχή από τους μοναρχοφασίστες και στη σύγκρουση των δυο κόσμων, του κόσμου της λευτεριάς και της χαράς, με τον κόσμο της προδοσίας και της αντίδρασης, είναι βέβαιοι για τη νίκη».