ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εργασιακή ομηρία πίσω από τη «βιτρίνα»
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Eurokinissi

Το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελεί δυστυχώς ένα ακόμη «περιβόλι» του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, όπου «ανθούν» συνθήκες εργασιακής «γαλέρας».

Αυτές οι συνθήκες ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή την κινητοποίηση, το περασμένο Σάββατο, των ωρομίσθιων εργαζομένων του μουσείου, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες! Πρόκειται για προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, περίπου 200 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω προκηρύξεων του ΥΠΠΟ-Τ την περασμένη άνοιξη, με εξάμηνες (η πλειοψηφία τους) και οχτάμηνες συμβάσεις. Καλύπτουν συνολικά τέσσερις βάρδιες και συμβάλλουν αποφασιστικά στη λειτουργία του μουσείου, στο οποίο, ωστόσο, υπάρχουν πολλές «ταχύτητες» εργασιακών σχέσεων. Ετσι, εκτός από τους ωρομίσθιους, υπάρχουν:

-- Οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα οι οποίοι εντάχθηκαν στην «περίφημη» «Τροπολογία - Σαμαρά» και οι οποίοι απολύονται σε μερικούς μήνες.

-- Τα επίσης «περίφημα» Stage.

-- Λίγοι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην παραπάνω τροπολογία για διάφορους λόγους και σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων είναι απλήρωτοι επί πάρα πολλούς μήνες.

-- Μόνιμοι και αορίστου.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη το αργότερο, οι λήξεις των διαφόρων τύπων συμβάσεων και σχέσεων εργασίας θα αδειάσουν κυριολεκτικά το μουσείο από προσωπικό, με αποτέλεσμα το υπουργείο να επανέλθει με νέες προκηρύξεις το χειμώνα και «πάει λέγοντας» με τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας.

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι ωρομίσθιοι, οι καθυστερήσεις των δεδουλευμένων είναι σχεδόν «καθεστώς». Μάλιστα, είναι τόσο πολύπλοκη και πολυδαίδαλη η διαδικασία πληρωμής (ξεκινάει από το λογιστήριο του Μουσείου, περνάει από το ΥΠΠΟ-Τ, μετά από το Οικονομικών, από την εφορία και φτάνει μέχρι την τράπεζα) που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να πάρουν τα λεφτά τους. Τα οποία ζήτημα είναι να φτάνουν τα 1.000 ευρώ (αν υπάρχει και κανένα παιδί), ενώ για την καθαριότητα είναι ακόμη λιγότερα! Προσθέτουν μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν και δεδουλευμένα και θεσμοθετημένα χρήματα από τα εξαιρέσιμα (σ.σ. Κυριακές και αργίες κατά τις οποίες προστίθεται προσαύξηση στο μεροκάματο), διότι δεν έχει υπογραφεί εγκαίρως η σχετική υπουργική απόφαση. Πάντως τα εξαιρέσιμα, αν και δεδουλευμένα, πάντα αργούν ακόμη και για το μόνιμο και αορίστου προσωπικό ...χωρίς αυτό φυσικά να δίνει «άλλοθι» στο υπουργείο.

Οι ωρομίσθιοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.