ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα εμπόδια με δικαστικό φιρμάνι

Επιδόθηκε στους ναυτεργάτες η απόφαση που βγάζει παράνομη την κινητοποίηση ενάντια στα πλωτά γκέτο ROPAX I και II

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ο αποκλεισμός των ROPAX I και II (φωτ.) ανέδειξε ότι μόνο η εργασία με πλήρη δικαιώματα, διασφαλίζει την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα
Την επιμονή και τους μηχανισμούς που διαθέτει το αστικό κράτος για να προφυλάσσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα αναδεικνύει η δικαστική απόφαση που επιδόθηκε στους ναυτεργάτες και σύμφωνα με την οποία θεωρείται παράνομη η κινητοποίηση ενάντια στα πλωτά γκέτο (υπό αγγλική σημαία) πλοία «ROPAX I» και «ROPAX II». Αντίστοιχη προσωρινή διαταγή είχε κοινοποιηθεί στους ναυτεργάτες και στη διάρκεια της κινητοποίησης. Ωστόσο αποκρούοντας εκείνοι την προσπάθεια τρομοκρατίας ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά και εμπλούτισε σημαντικά την αγωνιστική πείρα που συγκέντρωσε ο κλάδος με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Τα πληρώματα των συγκεκριμένων πλοίων αποτελούνταν από 33 και 29 ναυτεργάτες αντίστοιχα, όλοι Ρουμάνοι, ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι, που δούλευαν κάτω από το καθεστώς της βίας και τρομοκρατίας του εφοπλιστή και των δουλεμπορικών πρακτορείων που τους διακινούν. Οι ναυτεργάτες με τον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν είχαν αναδείξει πώς, η πολιτική ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προσαρμόζουν τον αριθμό και τις συνθήκες εργασίας του πληρώματος στα προσδοκόμενα κέρδη και την «ανταγωνιστικότητα» των εφοπλιστών, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής εργαζομένων και επιβατών. Οι συχνές σοβαρές ελλείψεις στην οργανική σύνθεση και στην τήρηση κι αυτής ακόμα της ανεπαρκέστατης νομοθεσίας γεννούν σοβαρότατους κινδύνους και σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.

Σε ανακοίνωσή τους για τη δικαστική απόφαση, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αναφέρουν ότι με την απόφαση επιβεβαιώνεται ο ταξικός χαρακτήρας της δικαιοσύνης. «Μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου αδιαφορούν για τους σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, του πλοίου, την "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία των ναυτεργατών, την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Κινδύνους που ακόμα και το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας , Ναυτιλίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν, χωρίς όμως να παρέμβει για την αντιμετώπισή τους» σημειώνεται.

Το δικαστήριο, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπεράσπισε την πολιτική της εταιρείας να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους και με συνθέσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες σε οργάνωση-συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετούν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων. «Δικαστικές αποφάσεις, απειλές για αγωγές κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τρομοκρατικοί μηχανισμοί του κράτους και των εφοπλιστών, υπογραμμίζουν, δεν μπορούν να ανακόψουν τον αγώνα των ναυτεργατών. Το δίκιο της τάξης μας θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».