ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT AIR»
Αναζητώντας νεκρούς και ευθύνες

 

Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999

Associated Press

Συνεχίζονται οι έρευνες για συντρίμμια και νεκρούς του αεροπλάνου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ-ΣΙΑΤΛ.-

Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και μανιασμένοι άνεμοι σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο των σωστικών συνεργείων που έχουν σπεύσει στα ανοιχτά της πολιτείας της Μασαχουσέτης, κοντά στο Ναντάκετ, όπου κατέπεσε το μοιραίο «Μπόινγκ 767» των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, μόλις 40 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Κένεντι» της Νέας Υόρκης.

Τα βαθιά και αφιλόξενα νερά του Ατλαντικού κρύβουν στα σπλάχνα τους, όλους τους επιβάτες αλλά και τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους που μπορεί να φωτίσουν τις αιτίες αυτής της τραγωδίας. Τις αιτίες ή ακόμα και τις ευθύνες, που έκοψαν το νήμα της ζωής για 217 ανθρώπους. 106 από αυτούς ήταν Αμερικανοί, 62 Αιγύπτιοι, 22 Καναδοί, τρεις Σύροι, δύο Σουδανοί και ένας Χιλιανός ήταν οι επιβάτες της πτήσης 990 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που έπεσε χθες Κυριακή στον Ατλαντικό, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας από τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από την αιγυπτιακή εταιρία στο Κάιρο, περισσότεροι από τριάντα αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού, ανάμεσά τους και ένας στρατηγός βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο «Μπόινγκ».

Οι έρευνες πάντως από τη Δευτέρα το βράδυ άλλαξαν κατεύθυνση και πλέον η προσοχή εστιάζεται σε ένα και μόνο σημείο. Να ανελκυστούν από τα βάθη του Ατλαντικού τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, καθώς και να ανασύρουν όσα περισσότερα πτώματα είναι δυνατόν από τον «υγρό τάφο», καθώς -σύμφωνα με τα ερευνητικά σκάφη- που πλέουν στην περιοχή, τα σήματα που έχουν λάβει καταδεικνύουν ότι κατά τη συντριβή του το αεροσκάφος βυθίστηκε συμπαρασύροντας και τους άτυχους επιβαίνοντες. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται και από το γεγονός ότι δύο μέρες μετά, μόλις ένα πτώμα, έχει ανευρεθεί. Ωστόσο, οι έρευνες δυσχεραίνονται σημαντικά και από το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες άλλαξαν και οι δύτες που κατευθύνονται, είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Προβληματικά αεροσκάφη;

Πέρα από αυτές καθεαυτές τις συνθήκες, που προκάλεσαν την τελευταία αεροπορική τραγωδία, τα ερωτηματικά που έχουν απομείνει να αιωρούνται είναι πολλά. Ακόμα, οι φήμες για πιθανή δολιοφθορά, σαμποτάζ ή ακόμα και τρομοκρατική ενέργεια, δεν έχουν κοπάσει, αλλά οι τόνοι έχουν χαμηλώσει πολύ από το πρώτο 24ωρο που ακολούθησε την είδηση της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, που εκτελούσε την πτήση Λος Αντζελες - Νέα Υόρκη - Κάιρο. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει αποτελέσει στο παρελθόν το σημείο πτώσης αρκετών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για το «τρίγωνο του διαβόλου».

Ομως ακόμη μια πλευρά του ζητήματος έρχεται να περιπλέξει και άλλο ένα θέμα για την ήδη πολύ θολή εικόνα της τραγωδίας. Αφορά στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας «Μπόινγκ» που αναστέλλει την παράδοση τεσσάρων μοντέλων αεροσκαφών, καθώς και ότι θα επανελέγξει εκατοντάδες αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις, για να διορθώσει ένα ελάττωμα στην υδρορρόη του κρυστάλλου του παραθύρου του πιλοτηρίου, το οποίο δεν πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές που έγιναν από τις ομοσπονδιακές αρχές, όπως ανακοίνωσε η εταιρία. Συγκεκριμένα, θα καθυστερήσει «για λίγες ημέρες» η παράδοση 34 αεροσκαφών «747», «757», «767» και «777» για να εξασφαλιστεί ότι οι ανεμοθώρακες, που θα πρέπει να αποτρέπουν τη διαρροή υγρασίας στο πιλοτήριο, ανταποκρίνονται στους κανόνες ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Τζεφ Χόουκ, διευθυντής της υπηρεσίας έγκρισης αεροσκαφών στο τμήμα πωλήσεων της «Μπόινγκ». Ο Χόουκ διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη την ώρα που διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της συντριβής του «Μπόινγκ 767-300» της «Egypt Air», δε σχετίζεται με την αεροπορική τραγωδία...