Επικίνδυνα ακόμα 11 συμπληρώματα διατροφής
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Λίστα με 11 συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου και είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται για τα προϊόντα Halodrol Liquigels, ReGenerate IGF -1, Vitalonga + Zink 75, Vitalonga + Zink 150, NOVEDEX - XT, ANIMAL PUMP, AXIS LABS ADIPO - X, ANABOLIC HALO, 4-AD, DHEA 100 mg (BIOVEA) και SX Male Enhancement Herbal Supplement. Στην πλειοψηφία τους διακινούνται μέσω του διαδικτύου και πιθανά να έχουν πωληθεί και στην Ελλάδα.

Κάποια από αυτά περιέχουν αναβολικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν «οξεία ηπατική βλάβη αλλά και μακροχρόνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση των μαστών και στειρότητα στους άντρες, αρρενοποίηση στις γυναίκες και μειωμένο ύψος στα παιδιά». Ακόμα περιέχουν στρυχνίνη, προορμόνες, μεγάλη συγκέντρωση καδμίου κ.ά.

Σήμερα το φάρμακο και τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν κοινά εμπορεύματα, αντί για κοινωνικά αγαθά για τη διασφάλιση της υγείας του λαού, και γύρω από αυτά έχει στηθεί ένας τρελός χορός εκατομμυρίων δολαρίων, απ' τις πολυεθνικές που δρουν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα. Η παρασκευή των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία προσομοιάζουν αρκετά με φάρμακα, βρίσκεται στα χέρια πολυεθνικών που δρουν χωρίς κανένα πλαίσιο. Τα προϊόντα αυτά, όσο επικίνδυνα και αν είναι, κυκλοφορούν κυρίως παράνομα μέσω του διαδικτύου και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ελέγχου (ΕΟΦ, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κλπ.) δηλώνουν ότι αδυνατούν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο παράγονται, φυλάσσονται και διακινούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, όμως, κυρίως από τους νέους ανθρώπους και τους αθλητές, συνδέεται και με τα λανθασμένα πρότυπα, αξίες και ήθη που επιβάλλονται και προβάλλονται σήμερα στην κοινωνία στο καπιταλιστικό σύστημα. Συνδέεται με το ότι η χρήση τους έχει γίνει... μόδα, αλλά και τη λανθασμένη αντίληψη περί του τι είναι αθλητισμός και ότι ο καλύτερος αθλητής είναι αυτός που κάνει ρεκόρ.

Αναδεικνύεται ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των πολυεθνικών, όσο το φάρμακο, τα συμπληρώματα διατροφής και όποιο άλλο αγαθό στον ευαίσθητο τομέα της υγείας αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα θα δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Η προστασία της υγείας του λαού μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα απ' την πρόταση του ΚΚΕ για λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής, ελέγχου και διάθεσης όλων των σύγχρονων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.