ΑΛΙΕΙΑ
Μόνο οι αγώνες θα δώσουν λύση στα προβλήματα
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αλιέων
Η αλιεία οδηγείται σταθερά σε συρρίκνωση, λόγω της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία αποτελεί εργαλείο, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο ανεμπόδιστα να ελέγξει τους αλιευτικούς πόρους. Πρόκειται για πολιτική που ωφελεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στη μεταποίηση και στις υδατοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και στα εμπορικά κυκλώματα.

Οι δύο πρώτοι, χάρη στην απλόχερη οικονομική στήριξη είχαν πάντα τη μερίδα του λέοντος στις επιδοτήσεις, ενώ ο τρίτος χάρη στις εισαγωγές αλιευμάτων ισχυροποίησε τις θέσεις του απέναντι στους ψαράδες, εκβιάζοντας τη διαμόρφωση των τιμών των ψαριών τους, ώστε να τα αγοράζουν φθηνότερα. Απεναντίας, για τους ίδιους τους ψαράδες η μόνη επιδότηση ήταν για τη διάλυση των σκαφών τους και για την πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Πρόκειται για κίνητρα εθελούσιας εξόδου από το επάγγελμα και καθόλου για κίνητρα ανάπτυξης του τομέα αλιείας. Μαζί με αυτά τα κίνητρα, υπάρχουν και τα αντικίνητρα της παραμονής τους στο επάγγελμα όπως:

***

Απέναντι σ' αυτόν τον ορυμαγδό αντιαλευτικών μέτρων που είναι συστατικά της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του το αλιευτικό κίνημα που σήμερα βρίσκεται κατακερματισμένο και χωρίς όραμα και στρατηγικό προσανατολισμό. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των οργάνων τους καμώνονται πως δε βλέπουν ότι τα προβλήματα είναι απότοκα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης του τομέα της αλιείας και περιορίζονται σε ευκαιριακά ζητήματα. Το χειρότερο, με τις προτάσεις τους επιχειρούν να εκδιώξουν συναδέλφους τους από το επάγγελμα επικαλούμενοι είτε την ακαταλληλότητα των αλιευτικών τους εργαλείων είτε την έλλειψη μητρώου αλιέων. Δηλαδή, ζητάνε ουσιαστικά αυτό που ζητάει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, να μείνουν λίγοι επαγγελματίες ψαράδες, κατά αντίστοιχο τρόπο που χρησιμοποιείται στους αγρότες το μητρώο αγροτών. Σαν πρόσχημα για τη στάση τους αυτή χρησιμοποιούν την «καραμέλα» της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων, όταν είναι γνωστό ότι μόνο οι μικρομεσαίοι ψαράδες δεν ευθύνονται για τα προβλήματα που υπάρχουν. Αλλωστε, ο μικρομεσαίος ψαράς θέλει και ο ίδιος περισσότερο από κάθε άλλον να υπάρχουν αλιευτικά αποθέματα, γιατί χωρίς αυτό δεν έχει ο ίδιος επαγγελματικό μέλλον.

***

Ομως οι παραπάνω ηγεσίες των αλιευτικών οργανώσεων αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν κινδύνους στα αποθέματα, που δεν είναι άλλες από τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της αλιείας και την ίδια την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Κι αυτό επειδή και η αλιευτική παραγωγή υπακούει σήμερα στους κανόνες της εξασφάλισης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, αδιάφορο αν αυτοί οι κανόνες έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στους ιχθυοπληθυσμούς, στα οικοσυστήματα και στο περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς, οι μικρομεσαίοι ψαράδες πρέπει να ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς στα όργανα, ώστε η συνδικαλιστική εκπροσώπησή τους να γίνει από ηγεσίες που πραγματικά ενδιαφέρονται να αναδείξουν τις αιτίες των προβλημάτων τους. Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν τη λύση στα άμεσα αντιαλιευτικά μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω και να εντάξουν τους αγώνες τους στην πάλη τους για μια αλιεία που δε θα υπακούει στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά με μοχλό τον αλιευτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, θα εξασφαλίζει τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες σε αλιευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις αλιευτικές δυνατότητες που υπάρχουν, με σεβασμό στις απαιτήσεις των ιχθυοπληθυσμών και του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με κεντρικό σχεδιασμό της αλιευτικής παραγωγής και προϋποθέτει τη λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία.


Θανάσης ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ιχθυολόγος - Λέσβος