ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε ιδιωτική τράπεζα η διαχείριση των εσόδων του

Την ώρα που ετοιμάζονται μελέτες για τις «αντοχές» των Επικουρικών Ταμείων και το μέλλον των επικουρικών συντάξεων

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου (φωτ. από την απεργία στις 8 Ιούλη)
Τη διαχείριση των εσόδων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη 2010 η τράπεζα Πειραιώς με απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του Ταμείου στα τέλη Ιούλη.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ταμείου «οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λοιπές κρατήσεις υπέρ ΤΕΑΔΥ, οι οποίες αποδίδονταν μέχρι σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (...) από 1-9-2010 θα κατατίθενται (...) στην Τράπεζα Πειραιώς. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 όλα τα έσοδα του ΤΕΑΔΥ θα κατατίθενται στην Τράπεζα Πειραιώς».

Με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΤΕΑΔΥ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των μονίμων υπαλλήλων, την εξαγορά και αναγνώριση προϋπηρεσίας, δόσεις δανείων και άλλα, γίνεται αντιληπτό το όφελος που θα έχει η τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα διαχειριστεί τεράστια χρηματικά ποσά και επιπλέον θα λαμβάνει αμοιβή για τη διαχείρισή τους. Την ίδια στιγμή, αποδυναμώνεται παραπέρα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την απόφαση διαφώνησαν οι τρεις εκπρόσωποι των εργαζομένων. Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Χ. Λαμπούδη, εκπρόσωπος των εργαζομένων και στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι τη στιγμή που έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αποτελούν μέρος του δημόσιου πλούτου, η πλειοψηφία της διοίκησης με αυτήν την απόφαση στηρίζει την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η αντιασφαλιστική πολιτική ετοιμάζεται τώρα να «πλήξει» και τις επικουρικές συντάξεις. Οπως είχε πρόσφατα θυμίσει ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης «για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει πρόβλεψη στο (σ.σ. αυτόν που ψηφίστηκε τον Ιούλη) νόμο», συμπληρώνοντας ότι δεν «πρόκειται να "δώσουμε εξετάσεις" το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη σ' αυτά τα θέματα». Ο νόμος προβλέπει πως η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται από τα οικονομικά των Επικουρικών Ταμείων. Στις αρχές του 2011 θα παρουσιαστούν νέες αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία, για να διαπιστωθεί - λέει η κυβέρνηση - αν και πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις.