ΣΤΑΝΛΕΪ ΝΤΟΝΕΝ
Funny face
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Το χολιγουντιανό μιούζικαλ που στις αρχές της δεκαετίας του '50 εμφανίζεται να έχει ήδη κατακτήσει ύψιστα σημεία εκζήτησης, τόσο σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική επιτήδευση όσο την τεχνική και την ποιότητα στο χρώμα, βρίσκεται από το 1955, σαν κινηματογραφικό είδος, αντιμέτωπο με μια κατάσταση ελεφαντίασης, δηλαδή παραμόρφωσής του, κάτι που εκφράζεται και μέσα από έναν επικίνδυνο εθισμό που συνίσταται στη βαθμιαία εγκατάλειψη των πρωτοτύπων σεναρίων και την αντικατάστασή τους με δοκιμασμένες εμπορικές θεατρικές επιτυχίες.

Το σενάριο της κινηματογραφικής έκδοσης του «Funny Face» του 1957 στηρίζεται σε απειροελάχιστο βαθμό στο κείμενο του ομώνυμου θεατρικού μιούζικαλ του 1927 - παρέμειναν μόλις τέσσερα τραγούδια - ενώ ταυτίζεται ολοσχερώς με το κείμενο ενός άλλου θεατρικού μιούζικαλ, του «Wedding Bells» του Λέοναρντ Γκερς. Ο αρχικός μάλιστα τίτλος της ταινίας ήταν «Wedding Day».

Ταινία ικανή να τροφοδοτήσει με μπόλικο υλικό τις φεμινιστικές σπουδές κινηματογραφικές και μη. Εντυπωσιακά σχεδιασμένο το μπακγκράουντ των τίτλων της αρχής καθώς και η σεκάνς που ακολουθεί: Η είσοδος της διευθύντριας του γυναικείου περιοδικού μόδας «Quality» Μάγκι Πρέσκοτ, ο ύμνος της στην κατανάλωση και η θρησκευτική της πίστη στην εμπορευματοποίηση των πάντων άψυχων κι έμψυχων και στην αγορά. Η Μις Πρέσκοτ αποφασίζει η φωτογράφηση μόδας για το περιοδικό της να γίνει σε περιβάλλον διανοούμενο, στο εσωτερικό ενός μικρού και σκοτεινού βιβλιοπωλείου στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Εκεί, στο αστείο πρόσωπο της νεαρής υπαλλήλου Οντρεϊ Χέπμπουρν, η διευθύντρια και ο φωτογράφος του περιοδικού - τον υποδύεται ο 58χρονος τότε Φρεντ Αστέρ που πλησιάζει στο τέλος της μουσικοχορευτικής του καριέρας - ανακαλύπτουν το καινούργιο γυναικείο πρότυπο που θα πλασάρουν στην αγορά, αφού πρώτα το πασπαλίσουν με μπόλικη παριζιάνικη κομψότητα και γκλάμουρ. Λέγεται ότι η Χέπμπουρν είχε θέσει σαν όρο της δικής της συμμετοχής στην ταινία, τη συμμετοχή του Φρεντ Αστέρ. Πρόκειται για το πρώτο κινηματογραφικό μιούζικαλ της Χέπμπουρν, στο οποίο μάλιστα τραγουδά η ίδια όλα τα τραγούδια της. Αποδεικνύει επίσης και τη χορευτική της δεινότητα, δεδομένου ότι η λεπτεπίλεπτη Χέπμπουρν είχε σπουδάσει χορό στην Ολλανδία, όπου έζησε για πολλά χρόνια με τους αριστοκράτες, εγγεγραμμένους στο φασιστικό κόμμα, γονείς της.


Παίζουν: Οντρεϊ Χέπμπουρν, Φρεντ Αστέρ, Κέι Τόμσον, Μισέλ Οκλέρ, κ.α.

Παραγωγή: ΗΠΑ (1957).