«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Πάνω από 50.000 οι άνεργοι στη Θεσσαλία

Συνέντευξη Τύπου για το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργατικές λαϊκές οικογένειες παραχώρησαν χτες οι Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ν. Γκατζής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Απ. Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει άγρια και τη Θεσσαλία, όπως και όλη τη χώρα, αναφέρθηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Βόλο, ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Ν. Γκατζής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και ο Απ. Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου.

Οπως σημείωσαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Θεσσαλία η ανεργία ξεπερνάει το 11% και οι άνεργοι αγγίζουν τις 50.000. Σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες που «δουλεύουν» μερικές ώρες τη βδομάδα, ή και το μήνα, αλλά δε θεωρούνται άνεργοι και πάρα πολλοί ακόμα που είναι καιρό άνεργοι, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ, ανάμεσά τους και χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες που ξεκληρίστηκαν.

Μέσα στο χρόνο που διανύουμε - επεσήμαναν - εκατοντάδες εργαζόμενοι στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας έμειναν χωρίς δουλειά, είτε γιατί οι επιχειρήσεις, όπου εργάζονταν έκλεισαν, ή γιατί απολύθηκαν. Κι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Ο Νίκος Γκατζής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας
Η τρομοκρατία των απολύσεων και της ανεργίας συνδέεται και συνδυάζεται με το πετσόκομμα των εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, (τετραήμερα - τριήμερα, 3ωρα - 4ωρα, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, μη πληρωμή δεδουλευμένων, υπερωριών, επιδομάτων, δώρων κ.ά.), με την κατάργηση της σταθερής εργασίας και την επέκταση της μερικής απασχόλησης που εξασφαλίζει φτηνότερα εργατικά χέρια.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν ότι η ανεργία είναι συνυφασμένη με το καπιταλιστικό σύστημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά όσο η οικονομία μένει στον έλεγχο των πολυεθνικών, όσο, δηλαδή, θα υπάρχει ο καπιταλισμός. Μπορεί, όμως - είπαν - ν' αντιμετωπιστεί από μια άλλη εξουσία, τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία θα προωθήσει μια διαφορετική ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Και τόνισαν ότι η έκρηξη της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται με την «επιδότηση» της εργοδοσίας - και, μάλιστα, με «ζεστό χρήμα» που προέρχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους - στην οποία προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και η προηγούμενη της ΝΔ, με αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ να «θυσιάζει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών επιδοτώντας, για λογαριασμό τους, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Μέτωπο πάλης

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι - κατέληξαν - συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ, πρέπει να παλέψουν για:

Ο Απόστολος Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου
Χρειάζεται ακόμα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, όπως: