ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
Βάση για ένταση της επίθεσης τα αδιέξοδα που προκαλεί

Σχεδόν 600.000 κατέγραψε για τον περασμένο Ιούλη ο ΟΑΕΔ

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μόνο «αντίδοτο» στην ανεργία η πλήρη, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
Τους 569.742 έφθασαν τον Ιούλη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο ίδιος ο Οργανισμός. Με δεδομένο ότι πολλοί άνεργοι δεν απευθύνονται στον ΟΑΕΔ και άρα δεν εγγράφονται και ακόμα ότι δε λογαριάζονται ως άνεργοι οι «ημιαπασχολήσιμοι», είναι προφανές ότι ο αριθμός των πραγματικών ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εμφανίζουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 190.718 (33,47%) είναι άνεργοι για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών, και 379.024 (66,53%) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 34,75% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,67%. Το επίδομα ανεργίας παίρνουν μόνο ένας στους τρεις ανέργους, δηλαδή 184.709 άνεργοι (32,41%).

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ - ως βασικός ιμάντας της κρατικής πολιτικής για την Απασχόληση - διαχωρίζει τις απολύσεις από τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και κυρίως τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Οταν, είναι σε όλους γνωστό ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποδέχονται τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να υπογράφουν ότι αποχωρούν δήθεν οικειοθελώς. Στην πρώτη περίπτωση για να βρουν έστω και προσωρινά ένα εισόδημα και στη δεύτερη περίπτωση γιατί ξέρουν ότι έτσι κι αλλιώς θα απολυθούν. Στο πλαίσιο αυτό τον Ιούλη του 2010 καταγράφονται 27.003 απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου, 35.517 απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και 29.417 εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε «οικειοθελή αποχώρηση». Συνολικά έγιναν 91.937 απολύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι αναγγελίες προσλήψεων τον Ιούλη έφθασαν τις 92.996.

«Αντιμετώπιση» προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλη συγκριτικά με τον Ιούνη του 2010 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3.000. Η αύξηση αυτή - αν και είναι μικρή - είναι ενδεικτική της τάσης για αύξηση της ανεργίας καθώς σημειώνεται σε καλοκαιρινό μήνα που ως συνήθως η ανεργία μειώνεται λόγω της αύξησης της εποχικής απασχόλησης.

Επιπλέον, την ανησυχητική αύξηση της ανεργίας - σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται το φθινόπωρο οι άνεργοι να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο - επιβεβαιώνουν οι αποφάσεις που έχουν ήδη δρομολογήσει κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ. Η επιτάχυνση του ξεπουλήματος των πρώην ΔΕΚΟ, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα η επέκταση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης (βλ. και τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση) αναμένεται να πολλαπλασιάσουν όσους δε θα έχουν σταθερό μεροκάματο.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης προετοιμάζει το έδαφος για ένταση της αντεργατικής επίθεσης με στόχο αυτή τη φορά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας θα προχωρήσει στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που προβλέπει ότι οι νέοι μέχρι 25 ετών θα αμείβονται στο 80 - 85% του κατώτερου μισθού και μεροκάματου. Ακόμα, οι εργαζόμενοι 15-18 ετών θα θεωρούνται «μαθητευόμενοι» και θα αμείβονται με το 70% του κατώτερου μισθού. Με το ίδιο πρόσχημα θα προχωρήσουν σε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνοντας ξανά «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο.