Ελευθερία μόνο στην κερδοφορία του κεφαλαίου...
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ. Είναι «αδικαιολόγητες» - με κριτήρια της αγοράς, σύμφωνα με πολλούς - οι αυξήσεις στο αλεύρι, που αποφάσισαν οι βιομήχανοι του κλάδου...

Μόνο που κάθε αύξηση τιμής προϊόντος είναι, αυτή τη στιγμή, «αδικαιολόγητη», με κριτήριο το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οπως και οι υφιστάμενες τιμές είναι «αδικαιολόγητες», ακόμη και αν δεν αυξηθούν.

Ομως, στο διά ταύτα τίποτε! Διότι έχουμε ελεύθερη αγορά και «καθένας είναι ελεύθερος». Ο βιομήχανος ελεύθερος να κερδοσκοπεί και ο εργαζόμενος «ελεύθερος» να ...ατενίζει το εισόδημά του να μειώνεται.

ΚΡΙΜΑ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ μου! Μόνο ένα μήνα και κάτι θα κρατήσει ο περίφημος ιός του «Δυτικού Νείλου». Μετά - λένε - θα φύγει μαζί με τα κουνούπια, που από τέλος Σεπτέμβρη και μετά δεν τσιμπάνε...

Τι ανάποδη εξέλιξη... Θα μπορούσε ωραιότατα να αξιοποιηθεί. Η συνταγή είναι απλούστατη, πετυχημένη και ιδιαιτέρως κερδοφόρα (για τις φαρμακευτικές εταιρείες, εννοούμε).

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα δελτία των 8.00 θα μιλάνε για «κουνούπια - δολοφόνους», την «κατάρα της Αιγύπτου», για «τσιμπήματα θανάτου» και «μαζική θανατηφόρα επιδημία».

Στη συνέχεια, μερικές πολυεθνικές του φαρμάκου θα φτιάξουν ένα αντίδοτο και θα εμφανιστούν σαν σωτήρες του πλανήτη. Οι κυβερνήσεις θα παραγγείλουν μερικά εκατομμύρια εμβόλια και θα τους δώσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς, σας θυμίζει κάτι αυτό, γιατί είναι πρόσφατη η ιστορία της «νέας γρίπης» και το ...μεγάλο φαγοπότι (αποδεδειγμένα πια) των φαρμακευτικών εταιρειών, που δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται κανονικότατα, αφού οι παραγγελίες ισχύουν.



Γρηγοριάδης Κώστας