FIBA
Απειλεί με αυστηρές ποινές
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ICON

Ο Μπουρούσης μετά το χτύπημα με καρέκλα που δέχτηκε
Αυστηρές ποινές - για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ - προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφέστατα, η Διεθνής Συνομοσπονδία (FIBA) διά του γ.γ., Πάτρικ Μπάουμαν. Περιορίζοντας τις βέβαια σε πρόσωπα και όχι ομάδα ή ομοσπονδία. Σε δήλωση του, μεταξύ άλλων, ο αθλητικός παράγοντας χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η FIBA θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα κατά οποιουδήποτε παίκτη βρεθεί να είναι αναμεμιγμένος στα σοκαριστικά γεγονότα. Η FIBA δε θα τα αφήσει να περάσουν έτσι. Ως το κυρίαρχο όργανο του παγκόσμιου μπάσκετ, εξετάζει με τη διαδικασία του επείγοντος τα περιστατικά που προκάλεσαν βία. Η FIBA δε θα σχολιάσει τις δράσεις οποιουδήποτε παίκτη πριν η έρευνα ολοκληρωθεί. Παρ' όλα αυτά, ξεκαθαρίζει ότι δε θα διστάσει να πάρει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα κατά οποιουδήποτε ατόμου βρεθεί να έχει φέρει το άθλημα σε ανυποληψία».

Από την πλευρά του πάντως ο (πρώην πρόεδρος της FIBA Europe) Γ. Βασιλακόπουλος, διαφωνεί ότι η FIBA έχει δικαιοδοσία. Χαρακτηριστικά ανέφερε (στην ιστοσελίδα «Sport24»: «Ποια FIBA και ποια τιμωρία; Δεν τίθεται κανένα θέμα. Ναι, επίσημο φιλικό είναι, αλλά η διεθνής συνομοσπονδία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ανάμιξη στο τουρνουά. Δεν είχε κομισάριο, δεν όρισε τους διαιτητές, άρα δεν μπορεί να επέμβει και να επιβάλλει τιμωρίες». Οσοι συντάσσονται με τις απόψεις του προσθέτουν ότι είναι μεν διεθνές και ανήκει στο καλεντάρι της, αλλά δεν το διοργανώνει εκείνη.

Κατηγορηματικοί πάντως, για μη τιμωρία, δεν είναι όλοι. Χαρακτηριστικά ο γ.γ. της ΕΟΚ, Π. Τσαγκρώνης, δήλωσε (στο ρ/σ «NovaΣΠΟΡ FM»): «Αν τιμωρηθούν Ελληνες, θα τιμωρηθούν και Σέρβοι. Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει κάποια στιγμή, όμως δε θα υπάρχουν επιπτώσεις για το Μουντομπάσκετ. Το βίντεο σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί για συμβουλευτική χρήση. Το βίντεο δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο. Είναι απλώς ένα συμβουλευτικό κομμάτι για να το χρησιμοποιήσει κάποιος από τους δικαστές για να σχηματίσει καλύτερη άποψη».