ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Aνησυχίες για «κοινωνική αστάθεια»
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Αγανακτισμένοι άνθρωποι από την κρατική μηχανή παλεύουν για τα αυτονόητα για να επιβιώσουν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Tα ερωτηματικά ολοένα και πληθαίνουν όσον αφορά το γεγονός ότι η καταστροφή αυτού του μεγέθους που έχει συντελεστεί στο Πακιστάν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες θα αποτελέσει απειλή για «σταθερότητα και την ενότητα» της χώρας, καθώς υπάρχουν και έντονες αντιθέσεις μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, ένα δυαδικό σχήμα που υπηρετεί τα ίδια αφεντικά, την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές. Ως αποτέλεσμα, τα 20 εκατομμύρια πληγέντες, τα 8 εκατομμύρια που χρήζουν άμεσης βοήθειας και τα πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγοι, παραμένουν στο έλεος της καταστροφής, της πείνας και των μολυσματικών ασθενειών.

Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας (βλέπε των ιμπεριαλιστικών κέντρων), μέρα με τη μέρα πληθαίνουν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Πακιστάν, που έχει και στην κατοχή του πυρηνικά όπλα. Και σπεύδει με τον κλασικό τρόπο πλέον της «ανθρωπιστικής βοήθειας», προωθώντας πάντα τα γεωστρατηγικά σχέδιά της. Μετά τις πλειοδοσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, σειρά έχει το ΔΝΤ, όπου το Πακιστάν σχεδιάζει να ζητήσει την αναδιάρθρωση του δανείου του ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη Πακιστανούς αξιωματούχους αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Αμπντούλ Χαφεέζ Σαΐκχ θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον την επόμενη βδομάδα για να ζητήσει από το ΔΝΤ την αναδιάρθρωση του δανείου, το οποίο συμφωνήθηκε το 2008 ή την εξέταση νέας χρηματοδότησης εξαιτίας των αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι πλημμύρες και οι οποίες εμποδίζουν την συμμόρφωση της χώρας προς τους όρους του δανείου.

Την παροχή επιπλέον 32 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν ανακοίνωσε η Γερμανία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας της χώρας στα 50 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας προς το Πακιστάν.

Η πλειοδοσία του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών ακολούθησε την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, όπου τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στους «τρομοκράτες» να επωφεληθούν από τις πλημμύρες που σαρώνουν τη χώρα του και οι οποίες έχουν προκαλέσει ζημιές που ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.