ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και πανηγύρι για το κεφάλαιο

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοινώνει επιπλέον περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στην Τουρκία η παραγωγή ενέργειας περνάει στους ιδιώτες

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Associated Press

Ο σάπιος καπιταλισμός γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος για τους λαούς, στους οποίους προσπαθεί να φορτώσει την κρίση του
Το βάθος της παγκόσμιας συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης και τις δικαιολογημένες ανησυχίες της αστικής τάξης για τον πρόσκαιρο και αναιμικό χαρακτήρα της όποιας ανάκαμψης, ενισχύουν τα στοιχεία έρευνας για οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο.

Οι σχετικοί δείκτες για τον τομέα των υπηρεσιών και τον κλάδο της μεταποίησης δείχνουν υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλη, ενώ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο προβλέπει για την Ευρώπη και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος Moody's βλέπει πιθανή σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους πριν το 2013, ποντάροντας κυρίως «στις περικοπές δαπανών», τις οποίες προκλητικά χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικές».

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Σαρκοζί σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι στα λαϊκά στρώματα, αξιοποιώντας σαν πρόσχημα τα στοιχεία για την καπιταλιστική ανάκαμψη, τα οποία ήταν μικρότερα των προσδοκιών. Η κυβέρνηση καταργεί εκ νέου κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά πιο βαθιά στη φτώχεια.

Το προηγούμενο διάστημα, είχαν ανακοινωθεί και άλλα μέτρα λιτότητας, όπως ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων στους δήμους και τις κοινότητες από την κεντρική κυβέρνηση. Την επίθεση συνοδεύει η δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας για το έτος 2011, από 2,5% πέφτει στο 2%, με όριο προς τα κάτω το 1,4%.

Στη Γερμανία, το κεφάλαιο εμφανίζεται πιο αισιόδοξο για τις προοπτικές της οικονομίας, με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) να ανακοινώνει εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης στο 3,4% για φέτος. Πέρσι, η γερμανική οικονομία βρέθηκε στη βαθύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,7%.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις της προς την κεντρική τράπεζα της χώρας για λήψη μέτρων, που θα ανακόψουν την ταχεία ανατίμηση του γιεν. Η εκτίναξη του ιαπωνικού νομίσματος κοντά στα υψηλά των τελευταίων 15 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, έχει πυροδοτήσει φόβους για ισχυρό πλήγμα στους εξαγωγείς της χώρας και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια ακόμη και για νέα διολίσθηση της ιαπωνικής οικονομίας στην ύφεση.

Την περασμένη βδομάδα, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 0,4% έναντι ρυθμών 4,4% το πρώτο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα ήταν η Ιαπωνία να διολισθήσει στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, πίσω από την Κίνα.

Μπίζνες με την περιουσία του λαού

Στο Βελιγράδι συνεχίστηκαν και χτες οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - ΔΝΤ για την πέμπτη κατά σειρά αναθεώρηση του δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 31 Μάη 2009 και λήγει τον Απρίλη του 2011.

Χρυσές δουλειές κάνει το κεφάλαιο και στην Τουρκία, απομυζώντας τη δημόσια περιουσία, όπως συμβαίνει τώρα με την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων, Αχμέτ Ακσού, δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, θα αρχίσει σύντομα, καθώς μέχρι το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται η ανακοίνωση της προσφοράς για την ιδιωτικοποίηση του θερμοηλεκτρικού σταθμού Hamitabat.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση άλλων τριών υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ έχουν δρομολογηθεί και οι απαραίτητες νομικές τροποποιήσεις, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.