Ο Εμπειρίκος μέσα απ' τις εικόνες του
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Ανδρέας Εμπειρίκος - ο ποιητής μέσα από τις εικόνες του» είναι τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής «Παρασκήνιο», η οποία θα προβάλλει ένα διαφορετικό πορτρέτο του σπουδαίου υπερρεαλιστή ποιητή.

Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα κινηματογραφικά αποσπάσματα που γύρισε ο Ανδρέας Εμπειρίκος σε φιλμ Super 8 και σε 16 mm, αλλά και τον τεράστιο όγκο των αριστουργηματικών φωτογραφιών που τραβούσε επί σαράντα και πλέον χρόνια, επιχειρείται ένα ιδιότυπο ταξίδι στον κόσμο του ποιητή, μέσα από τις εικόνες που ο ίδιος είχε συλλάβει. Μοναδικός οδηγός σ' αυτό το ταξίδι των εικόνων, είναι ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, πολυαγαπημένος γιος του Ανδρέα, που αποτελεί και το βασικότερο πρόσωπο που απεικονίζεται στα φιλμ. Μέσα από το ξετύλιγμα της παιδικής μνήμης, βλέπουμε την Ελλάδα που αλλάζει από το 1951 μέχρι το 1975 (χρονιά θανάτου του ποιητή), πρόσωπα μυθικά όπως ο Ελύτης, ο Τσαρούχης, ο Σεφέρης, ο Μαυροειδής, η Μαρία Βοναπάρτη και τόσοι άλλοι.

Παράλληλα, ο Λεωνίδας στέκεται σε ορισμένες χαρακτηριστικές στιγμές και περιόδους της ζωής (προσωπικής και καλλιτεχνικής) του πατέρα του, μέσα από μια συναρπαστική και ζωντανή αφήγηση. Παρουσιάζεται επίσης μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα λεπτομέρειες για την περιπέτεια του «Μεγάλου Ανατολικού», εστιάζεται στην οιδιπόδεια σχέση με τον πατέρα του ποιητή, και μέσα από την αληθινά ερωτική του σχέση με την Ανδρο, ψηλαφείται η κατά Εμπειρίκο Ουτοπία. Μια αληθινή, εμπλουτισμένη με σπάνιες εικόνες αλλά και λεπτό χιούμορ περιδιάβαση, στον κόσμο ενός μείζονος σημασίας ποιητή και ανθρώπου.