«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Κριτήριο ψήφου για το λαό η κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, έκανε περιοδεία χτες στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ο Νίκος Σοφιανός
Περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Παμμακάριστος», πραγματοποίησε χτες το πρωί, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Νίκος Σοφιανός επικεφαλής κλιμακίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο οποίο συμμετείχε και ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθήνας, επισκέφθηκαν τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου καθώς και άλλους χώρους όπου στεγάζονται τα αιματολογικά εργαστήρια, τα εξωτερικά ιατρεία, τα γραφεία γιατρών και νοσοκόμων, το τμήμα φαρμακείου, τα συνεργεία καθαρισμού, τα μαγειρεία. Παράλληλα, συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τις τεράστιες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο προσωπικό, τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης που επιβάλλουν με την πολιτική τους στο σύνολο της εργατικής τάξης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κόμματα του ευρωμονόδρομου και μνημόνιο.

Οπως τόνισαν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι, το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου θα έρθει με τη λήξη των συμβασιούχων με stage, τον ερχόμενο Νοέμβρη. «Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα», ανέφερε ένας εργαζόμενος. Και πρόσθεσε: «Είμαστε εργαζόμενοι - άνεργοι. Δουλεύουμε ατελείωτες ώρες και δεν πληρωνόμαστε. Σε λίγο καιρό θα φύγουν και οι συνάδελφοί με τις συμβάσεις. Τι θα κάνουμε»;

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος στις συζητήσεις που έγιναν, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, έχοντας ήδη χάσει πολλά (εισοδήματα, σύνταξη, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις) από την εφαρμοζόμενη πολιτική και χάνοντας ακόμα περισσότερα αν δεν αντιδράσουν. Μέσα από μία αγωνιστική στάση, διαβεβαίωσε ότι όλα μπορούν να αλλάξουν κι ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν, αν οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κόντρα στη μοιρολατρία, στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Νίκος Σοφιανός συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, δήλωσε:

«Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο όχι μόνο για την άσχημη κατάσταση στα εργασιακά δικαιώματα και στο εισόδημά τους αλλά και για τις προοπτικές που ζωγραφίζονται μαύρες, με βάση την εφαρμογή και την επικαιροποίηση του μνημονίου. Αυτό που αναδείξαμε και στις συζητήσεις, είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η μάχη των τοπικών εκλογών για να βγουν πολιτικά συμπεράσματα με την καταδίκη αυτής της πολιτικής.

Πέρα από αυτό, όμως, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και στα νοσοκομεία απαιτεί να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα μιας και η επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπει γενική αύξηση των εισφορών των εργαζομένων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία, απομύζηση των ασφαλιστικών ταμείων, γενικευμένη ανακοστολόγηση των υλικών και των ιατρικών πράξεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε πληρωμή (σ.σ. των ασφαλισμένων) στο δημόσιο νοσοκομείο.

Θεωρούμε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις και προγράμματα stage. Χρειάζονται μαζικοί διορισμοί, σήμερα, τώρα, κόντρα στην πολιτική λιτότητας και βίαιης επίθεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά αποτελούν κριτήριο ψήφου και εννοείται ότι αυτά πρέπει να κυριαρχήσουν και στη συζήτηση μπροστά στις τοπικές εκλογές».