«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδήλωση για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Χανιά

Κοινή παρέμβαση ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Το νερό δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να είναι προϊόν αγοράς και πώλησης, είναι φυσικός πόρος, αποτελεί στρατηγικό μέσο παραγωγής. Αφορά την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της κοινωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον των πόλεων και της υπαίθρου.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νομό Χανίων, που διοργάνωσε από κοινού η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Κρήτη την περασμένη Τρίτη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Χανιά είναι έντονο, την εισήγηση έκανε εκ μέρους της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ ο Φώτης Ρηγανάκος, αναφερόμενος στον πόλεμο, όπως χαρακτήρισε, που έχει «ξεσπάσει» το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Περιφέρειας, διαφόρων Δημάρχων, του ΟΑΔΥΚ, των ΤΟΕΒ, (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Χανιά με σκοπό την απαλλαγή τους από τις ευθύνες που τους καταλογίζει ο λαός της περιοχής.

«Με πλήρη ανευθυνότητα και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ανακοινώνουν προγράμματα διακοπών νερού χωρίς να τα τηρούν, και νουθεσίες προς τους δημότες να μην κάνουν "σπατάλες" στο νερό, "να προσέχουν", λες και φταίνε οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και μικροεπαγγελματίες για το φαινόμενο της μείωσης και έλλειψης των υδάτινων πόρων».

Στο ερώτημα, γιατί παίρνει την πρωτοβουλία παρέμβασης το ΠΑΜΕ για το πρόβλημα της λειψυδρίας, τόνισε ότι το πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί είναι βαθιά ταξικό και δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους φορείς του.

«Αυτοί που χάνουν από αυτή την κατάσταση είναι τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, η φτωχή και μεσαία αγροτιά και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να διψά ο κάμπος των Χανίων, να καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, να ξεραίνονται τα κηπευτικά, οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, και την ίδια στιγμή τα νερά να τρέχουν άφθονα στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τις πισίνες, όχι όμως και στους μικρούς και η λαϊκή οικογένεια να καλείται να χρυσοπληρώνει το νερό με συνεχείς ανατιμήσεις, όταν δεν το έχει για να καλύψει ούτε τις βασικές της ανάγκες».

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης , ο Γιάννης Κατσαρός, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ και ο Νίκος Βουρλάκης από την ΠΑΣΕΒΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Στέλιος Ορφανός, ο οποίος τόνισε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει ένα τεράστιο κενό και αφορά το γεγονός καταρχήν της έλλειψης ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του νερού. «Αξιοποιούν», είπε, «τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλλουν "χαράτσια" στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση». «Εμείς ως "Λαϊκή Συσπείρωση", σημείωσε μεταξύ άλλων, εντοπίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει και διατυπώνουμε καθαρά, την πολιτική θέση μας, για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης νερών».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε την ανάγκη πάλης για αλλαγή των συσχετισμών σε διοικητικό και Περιφερειακό επίπεδο που θα βάζει εμπόδια στην εφαρμοζόμενη πολιτική με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Πάλη για μια άλλη πολιτική και για τους υδάτινους πόρους. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του, σε αντίθεση με τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές της ΕΕ και με την εφαρμοζόμενη πολιτική του δικομματισμού.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμα, οι: Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο Ν. Παπαντωνάκης υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, Σταύρος Ζώης, υποψήφιος δήμαρχος Αποκορώνου, Σόσα Φουντούλη, Μηχανικός Περιβάλλοντος και εκπρόσωποι αγροτών και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται αρδευτικό νερό σε αγροτικές περιοχές του Νομού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.