ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΒΙΚΟ»
Παρέμβαση έκαναν ταξικά συνδικάτα των Ιωαννίνων
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη»! Με αυτό το σύνθημα ενίσχυσης του ταξικού αγώνα, κόντρα στις απολύσεις και την τρομοκρατία που εκφράζεται και από την εργοδοσία της επιχείρησης εμφιαλώσεως νερού «ΒΙΚΟΣ», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα «αποβιβάστηκαν» χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο.

Εργαζόμενοι, νέοι και συνδικαλιστές από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από το χώρο της Υγείας, του «ΚΑΡΙΠΙΔΗ» απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Ανέδειξαν ότι τα αντεργατικά σχέδια που εκδηλώνονται σε μια εταιρεία σηματοδοτούν την επίθεση που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη και γι' αυτό δεν αφορούν μόνο τους εργάτες του συγκεκριμένου χώρου.

Παρά τις μανιασμένες προσπάθειες εργοδοσίας (κλήθηκε μέχρι και η αστυνομία) και εντολοδόχων της να αποτρέψουν την αγωνιστική παρέμβαση στο εργοστάσιο, οι ταξικές δυνάμεις έσπασαν τη σιγή νεκροταφείου που επιδιώκει να επιβάλει για να περνάει τις αντεργατικές της επιδιώξεις. Το «κυνηγητό», άλλωστε, αυτό επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά το φόβο των μεγαλοεπιχειρηματιών για τον οργανωμένο συλλογικό ταξικό αγώνα.

Οι ταξικές δυνάμεις συντεταγμένα και οργανωμένα έπιασαν τις εισόδους του εργοστασίου, μοίρασαν την ανακοίνωση και συζήτησαν με τους εργάτες. Με επαναλαμβανόμενα συνθήματα απαίτησαν την άμεση ανάκληση των τριών απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν άλλες 23. Απολύσεις που συμπληρώνουν με την εντατικοποίηση, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, το πλαφόν στις άδειες, τις μεθοδεύσεις ενάντια στην 6ήμερη εργασία, για την προάσπιση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πωλήσεις της επιχείρησης «ΒΙΚΟΣ» το 2009 ανήλθαν σε 67,78 εκατομμύρια ευρώ από 64,23 το 2008 και τα βγαλμένα κέρδη από τον κόπο και το μόχθο των εργατών που ιδιοποιούνται αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 300% περίπου (από 2,35 εκατομμύρια ευρώ σε 9,36). Οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύοντας τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα μεγαλοεργοδοτών και εργατών κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω, να παλέψουν συλλογικά, με το σωματείο, μαζί με το ΠΑΜΕ στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία πως οι αντεργατικές της επιδιώξεις δε θα περάσουν.