ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή αγωνιστικής δράσης για προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010

Λαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο νομού, με εκπροσώπους από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την Ενωση Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, Συλλόγους Γονέων, που θα συντονίζει την αγωνιστική δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας, συγκροτήθηκε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Στη σύσκεψη που ήταν πολύ μαζική - γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του ΕΚΛ - πήραν μέρος μέλη των αγωνιστικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, του ΣΑΣΛ, πολλοί εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, ενώσεων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, της Ενωσης Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, Συλλόγων Γονέων, συνταξιουχικών οργανώσεων κι άλλων φορέων.

Η Λαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κοινό αγώνα σε όλα τα λαϊκά στρώματα του νομού στη βάση ενός κοινού πλαισίου δράσης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - τρόικας και με στόχο μια άλλη ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων του λαού και κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανωθούν γενικές συνελεύσεις σε εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, σε σωματειακές - επιχειρησιακές επιτροπές, σε επιτροπές αγώνα φοιτητών - σπουδαστών, σε επιτροπές συνοικιών ή γειτονιών όπου θα γίνει συζήτηση για το ενιαίο πλαίσιο πάλης, αλλά και καταγραφή των προβλημάτων σε κάθε χώρο, όπως και των περιπτώσεων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης.


Ταυτόχρονα, θα γίνεται προσπάθεια για τη μαζικοποίηση των σωματείων, των συλλόγων και το δυνάμωμα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΣΑΣ, της κάθε αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης.

Στο προεδρείο της σύσκεψης συμμετείχαν ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του ΕΚΛ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Ρ. Μαρούδας, στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ο Σπ. Δεμίρης, στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Θ. Βάιος και την εισήγηση παρουσίασε ο Γ. Σκόκας, μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Να σημάνει λαϊκός ξεσηκωμός

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νομό εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, ο Γ. Σκόκας σημείωσε: «Η κατάσταση είναι ήδη ζοφερή και στο νομό μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις δεκάδες ίσως και εκατοντάδες απολύσεις που γίνονται κάθε μήνα. Πόσοι άλλοι εργαζόμενοι είναι με καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Και φυσικά, μπορεί κανείς να γυρίσει στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες και εύκολα να διαπιστώσει πως έχει μείνει το μισό προσωπικό σε σχέση με πριν 1,5-2 χρόνια (π.χ. ΙΝΤΡΑΚΑΤ, COMPACT κ.ά.). Μια σειρά επιχειρήσεις έκλεισαν (STUDIO, ΚΟΝΤΟΣ κ.ά.) ενώ άλλες ετοιμάζονται να κάνουν μαζικές απολύσεις,(σούπερ μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ κ.ά.). Μικρές βιοτεχνίες που απασχολούσαν λίγα άτομα έχουν γίνει πλέον οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις που αγωνιούν για την επιβίωση. Είναι ενδεικτικό να περπατήσει κανείς στους δρόμους που είναι συνυφασμένοι με το εμπορικό κέντρο της πόλης μας, την Βενιζέλου, την Κύπρου κ.ά. για να δει τα δεκάδες καταστήματα που βάλανε λουκέτο. Είναι αποκαλυπτικό να γυρίσει κανείς στα χωριά μας για δει χωράφια ακαλλιέργητα, καλλιέργειες απεριποίητες (ακόμα και περιβόλια). Κι όλα αυτά όχι στην ορεινή Ελασσόνα, στα άγονα χωριά του νομού μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα πλέον και στα καμποχώρια που σφύζουν από ζωή και προκοπή. Αυτές είναι οι εικόνες στον τόπο μας».

Τα προβλήματα - τόνισε στη συνέχεια - είναι κοινά για όλα τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι προβλήματα που αγγίζουν μονάχα τον εργάτη στο εργοστάσιο, την υπάλληλο στο εμπορικό, τον αυτοαπασχολούμενο στο μαγαζί του, τον αγρότη στο χωράφι του. Δεν είναι προβλήματα που στενά «συμβαίνουν» στην πόλη ή αντίστοιχα μονάχα στο χωριό. Μπορεί λίγο πριν ο καθένας από όλους μας να είχε να δώσει τον αγώνα του στον κλάδο του και σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Ο εργάτης για καλύτερους μισθούς και ημερομίσθια, ο αγρότης για καλύτερες τιμές στα προϊόντα του, ο αυτοαπασχολούμενος για καλύτερο εισόδημα. Η επίθεση που γίνεται στη ζωή μας κανένα δεν αφήνει στην άκρη. Μας αγγίζει όλους. Οι συνέπειες αυτές της πολιτικής ακουμπούν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας. Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση χτυπά αδιάκριτα την πόρτα όλων μας. Η επίθεση ενάντιά μας είναι καθολική γι΄αυτό και πρέπει να δουλέψουμε για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για γενική λαϊκή αντεπίθεση. Αφετηρία μας πρέπει να είναι η κοινή μας δράση.

Κοινή δράση, συσπείρωση κι οργάνωση - Λαϊκός ξεσηκωμός. Αυτό να είναι το σύνθημά μας. Για να προστατέψουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν είναι η μοίρα μας η φτώχεια. Μέσα από τον κοινό μας αγώνα να στοχεύσουμε στον πλούτο που όλοι εμείς παράγουμε, με σχέδιο να τον αξιοποιήσουμε για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να συμπορευτούμε στο δρόμο της πάλης για την προστασία και τα δικαιώματα των οικογενειών μας αλλά και για αναγκαίες ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Αμεσες αγωνιστικές παρεμβάσεις

Αναφερόμενος ο Γ. Σκόκας σε συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Λαϊκή Επιτροπή είπε: Μπορούμε, για παράδειγμα, όσον αφορά στους ανέργους να ζυμώνουμε την ιδέα για παύση πληρωμών σε τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.), παύση πληρωμών των στεγαστικών δανείων. Αντίστοιχα παύση πληρωμών των δανείων των φτωχών κατεστραμμένων αγροτών, των μικρών ΕΒΕ που οι επιχειρήσεις τους κλείσανε.

Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και αντίστοιχες παρεμβάσεις για να εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια σειρά προνοιακές υποδομές όπως νοσοκομεία, ΙΚΑ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία χωρίς να πληρώνουν κανένα τίμημα.

'Η να κάνουμε παρέμβαση για την εξασφάλιση στέγασης των άστεγων - ανέργων με υπενοικίαση ξενοδοχείων - χώρων στέγασης από το κράτος κλπ. Το ίδιο για την εξασφάλιση φοιτητικής εστίας για τα παιδιά σπουδαστές των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

Να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο - υπογράμμισε - να ενημερώσουμε για τη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής, να εξηγήσουμε το χαρακτήρα της. Να καταγράψουμε την κατάσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, κατοικίας κλπ., να δούμε και να οργανώσουμε άμεσα κινητοποιήσεις για περιπτώσεις εργατών, αντίστοιχα αγροτών και ΕΒΕ που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά θέμα επιβίωσης (π.χ. άνεργοι που τους κόψανε το ρεύμα, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ενοίκιο κλπ.). Σκοπός θα είναι όχι μόνο η προσπάθεια για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά κυρίως η προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων που να εξασφαλίζουν όλους όσους έχουν το αντίστοιχο πρόβλημα.

Κοινό αγωνιστικό μέτωπο

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν παρεμβάσεις από πάρα πολλούς εκπροσώπους αγωνιστικών συσπειρώσεων που όλοι τόνισαν την ανάγκη οργάνωσης της κοινής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων και στάθηκαν στις συγκεκριμένες δυνατότητες που ανοίγονται για το στήσιμο Λαϊκών Επιτροπών στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες και γειτονιές, στα χωριά.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Τ. Τσιαπλές, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση θα βαθύνει στο επόμενο διάστημα και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απότομη επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών, πολλά από τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Πρέπει - είπε - να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση και από τώρα πρέπει να βάζουμε αυτό το ζήτημα για συζήτηση στους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Το καθήκον που μπαίνει στις μετωπικές, αγωνιστικές συσπειρώσεις είναι να οργανώσουν την πάλη του λαού από τα κάτω. Κι όχι μόνο για άμυνα στη σφοδρή επίθεση που δέχονται από την πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, αλλά και για το πέρασμα στην αντεπίθεση με στόχο μια άλλη ανάπτυξη υπέρ του λαού.

Ο Ρ. Μαρούδας, μιλώντας εκ μέρους της ΠΑΣΥ, επεσήμανε ότι η πείρα των αγροτικών αγώνων βοηθάει πολύ στην κοινή προσπάθεια για την οργάνωση του κοινού αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων. Μ' αυτόν τον αγώνα - είπε - μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδια του μνημονίου και ν' ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για το λαό μας και τη χώρα μας.

Ο Σπ. Δεμίρης, από την ΠΑΣΕΒΕ, σημείωσε ότι η ανάγκη του κοινού αγώνα εργατών - μικρών ΕΒΕ - μικρών αγροτών, πηγάζει και από τη διαπίστωση ότι είναι κοινός ο αντίπαλος, η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Προτάσεις για το πώς μπορούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις της νεολαίας να συμβάλλουν σ' αυτό τον κοινό αγώνα κατέθεσαν ο Θ. Σβώκος από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και ο Στ. Μπλέκος από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας.

Τη διαβεβαίωση ότι το γυναικείο κίνημα θα συμβάλλει στη συγκρότηση των Λαϊκών Επιτροπών παρείχε με την παρέμβασή της η Λίτσα Ούντρια, εκ μέρους της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα ο Θ. Κουμαντζέλης, εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Ζ. Καραλιάγκος, από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ο Αγγ. Σίμος, από το ΠΑΜΕ δημοσίου, ο Β. Σταμουλάκης, από τους Εμποροϋπαλλήλους κ.ά.