Επιτακτική η αντιμονοπωλιακή οργάνωση του λαού

Μεγάλη σημασία αποκτά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για σύσκεψη συντονισμού με ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ και ΜΑΣ. Την ανάγκη της αντιμονοπωλιακής οργάνωσης αναδεικνύουν κι οι εξορμήσεις μπροστά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο

Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα συντονισμού των αγώνων των λαϊκών στρωμάτων αποτέλεσε η συγκρότηση, την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα, Λαϊκής Επιτροπής αγωνιστικής δράσης για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Οχι μόνο γιατί αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργάνωσης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην πολιτική που βουλιάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματά τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και γιατί η ρότα στην οποία καλεί σε αντίσταση στην ολομέτωπη επίθεση χαράζει ταυτόχρονα και πορεία λαϊκής αντεπίθεσης.

Η μαζική συμμετοχή και η συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ταξικού Εργατικού Κέντρου της περιοχής, κατέγραψε πως δεν μπορεί ο λαός να στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθεί να μεγαλώνουν δραματικά τα αδιέξοδά του, όταν μάλιστα αυξάνονται σταθερά οι προϋποθέσεις για δραστική βελτίωση της ζωής του. Πως η αγωνιστική πείρα που υπάρχει (πείρα που εμπλουτίστηκε αποφασιστικά με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι με μπροστάρη το ΠΑΜΕ) πρέπει αποφασιστικά να αποκρυσταλλωθεί με τη σταθερή οργάνωση των εργαζομένων και γενικά των λαϊκών στρωμάτων, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στους κάμπους, στα σχολειά και τα πανεπιστήμια.

Καμιά αναμονή

Να οργανωθούν αγωνιστικές παρεμβάσεις για ζητήματα που «καίνε» κυριολεκτικά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες: Επειδή δυσκολεύονται να πληρώσουν δάνεια κι οι τράπεζες τους βάζουν το «μαχαίρι στο λαιμό». Επειδή άνεργοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για φάρμακα και εξετάσεις απολύτου ανάγκης. Επειδή χιλιάδες παιδιά παρατάνε τις σπουδές τους γιατί «δε βγαίνουν» οι οικογένειές τους. Επειδή, πάνω απ' όλα, δεν είναι ο λαός υπεύθυνος για την κρίση. Πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο που τη δημιούργησε.

Πρώτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζουν πως κανένα ταξικό συνδικάτο δεν μπορεί να μένει θεατής των αδιεξόδων που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες εργάτες. Πως ταξικό συνδικάτο σημαίνει συστηματική και ολόπλευρη παρέμβαση για κάθε πρόβλημα του εργάτη και της οικογένειάς του. Σημαίνει πολύμορφες πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί ποιος φταίει για τα εργατικά προβλήματα, άρα και πώς θα λυθούν. Σημαίνει υπεύθυνη και αποφασιστική παρέμβαση καταρχήν εκεί που ο εργάτης αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Στον τόπο δουλειάς. Ενάντια στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, αλλά και για την καταδίκη όσων τα διαμορφώνουν και εφαρμόζουν. Ενάντια στις απολύσεις, αλλά και για την ανάδειξη των προϋποθέσεων που θα διασφαλίσουν δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, για όλους. Ενάντια στην ανυπαρξία μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και ολοκληρωμένη αντιπαράθεση με την πολιτική που θεωρεί τον εργάτη γρανάζι και την προστασία της ζωής του «κόστος».

Με την ευθύνη που αναλογεί στην πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, την εργατική τάξη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστατούν για την ενίσχυση της συντονισμένης αντιμονοπωλιακής πάλης όλου του λαού. Γιατί τα μονοπώλια συνθλίβουν τις ανάγκες όχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων, των μεταναστών, των γυναικών, των νέων όλων των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μετά από ειδική συνεδρίαση που έκανε την περασμένη Παρασκευή, απευθύνει πρόσκληση για κοινή σύσκεψη συντονισμού στις Γραμματείες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) την επόμενη Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη. Με στόχο - όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση - «να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και τους αγώνες μας με βάση τα κοινά μας συμφέροντα και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής, με στόχο: Συσπείρωση και Αγώνας, να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της κρίσης. Οχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους... Ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, νεολαίας για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ενός σίγουρου μέλλοντος για τα παιδιά μας».

Προβλήματα που αφορούν όλο το λαό

Το δρόμο της συντονισμένης και αταλάντευτης πάλης ενάντια στα μονοπώλια τον επιβάλλει καταρχήν το ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να γεννά η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και να μην αφορά όλο το λαό. Για παράδειγμα:

Στη ΔΕΘ διαδηλώνουμε για τις λαϊκές ανάγκες

Η ανάγκη αυτού του συντονισμένου αγώνα, οι δυσκολίες που θα συναντήσει, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγει, πρέπει θαρρετά, πλατιά, σχεδιασμένα να συζητηθούν εκεί που δουλεύουν και μένουν οι λαϊκές οικογένειες.

Με αυτή την επιδίωξη συνεχίζονται και οι εξορμήσεις μπροστά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 11/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Καλώντας σε λαϊκό ξεσηκωμό και οργάνωση με αίτημα να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του.

Αναδεικνύοντας πως μόνο οι αγώνες που οργανώνονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου μπορούν να δώσουν δύναμη και λύση στο λαό. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα δώσει καρπούς η λαϊκή δράση και αλληλεγγύη. Με παρεμβάσεις που θα εμποδίσουν π.χ. οικογένειες να μένουν χωρίς φως ή νερό ή σπουδαστές να αφήνουν τις σπουδές τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα, αλλά και, ταυτόχρονα, δράση που θα αναδεικνύει όσους κερδίζουν και ευθύνονται για την ακρίβεια που μαστίζει τη λαϊκή οικογένεια. Δεν μπορεί αυτός ο αγώνας, αν πραγματικά επιδιώκει την οριστική λύση των λαϊκών προβλημάτων, να μην αποκαλύπτει, καταγγέλλει, απομονώνει και αποδυναμώνει όσους θέλουν τη γνώση εμπόρευμα, όσους θέλουν η Ενέργεια να μην είναι λαϊκό αγαθό, αλλά λάφυρο των πολυεθνικών.

Δεν μπορεί αυτός ο αγώνας να μην αποκαλύπτει πως η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Τέτοιες κουβέντες πρέπει να δυναμώσουν σε χωριά και πόλεις. Τέτοιες βάσεις οργάνωσης πρέπει να στεριώσουν σε τόπους δουλειάς και γειτονιές. Για να μπορέσει σήμερα ο λαός να αμυνθεί σε όσους κατακρεουργούν τη ζωή του και να περάσει αύριο στην αντεπίθεση για να κερδίσει όλα όσα του ανήκουν.


Α. Μ.