ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αμεση απαίτηση η αποφυλάκισή τους
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010

Από παλιότερη κινητοποίηση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «5»
Σε μια βδομάδα, στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που το FBI συνέλαβε πέντε Κουβανούς στο Μαϊάμι επιρρίπτοντάς τους κατηγορίες για συνωμοσία, κατασκοπία και κατοχή πλαστών εγγράφων. Στην ουσία, το μόνο «έγκλημά» τους ήταν πως κατάφεραν να διεισδύσουν σε εγκληματικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στο Μαϊάμι, να ανακαλύψουν τα επιθετικά σχέδια ενάντια στο Νησί της Επανάστασης και να ενημερώσουν τις κουβανικές αρχές.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει ένα «Γολγοθά» με πολύμηνη απομόνωση, άρνηση βασικών δικαιωμάτων τους, όπως το να δοθεί άδεια να επισκεφθούν οι σύζυγοι των δύο εκ των πέντε, αλλά και μια στημένη δίκη με κατασκευασμένες «αποδείξεις» από την οποία καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 15 μήνες έως και δις ισόβια και 15 χρόνια.

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, Χεράρντο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αιτημάτων του φιλειρηνικού κινήματος, των φίλων της Κούβας, αλλά και μαζικών οργανώσεων σε πολλές χώρες όλων των ηπείρων. Βασικό αίτημα είναι η άμεση απελευθέρωσή τους και η επιστροφή στην Πατρίδα τους και στις οικογένειές τους. Πολλές προσωπικότητες της διανόησης και του χώρου των καλλιτεχνών έχουν ταχθεί στο πλευρό τους απαιτώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει τέλος στην απαράδεκτη και άδικη φυλάκισή τους.

Σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως και στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, συζητήσεις, συγκέντρωση υπογραφών αλλά και πρωτότυπες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Αυτές τις ημέρες, και ειδικότερα την Παρασκευή, άνοιξε στη Νέα Υόρκη έκθεση ζωγραφικής των έργων του Αντόνιο Γκερέρο, στην οποία παρουσιάζονται έργα του που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο της σύλληψης των «5», εκδηλώνονται πολλές πρωτοβουλίες, τόσο σε πόλεις των ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Παρόμοιες πρωτοβουλίες θα παρθούν και στην Ελλάδα, ενώ στο 36o Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ θα υπάρξει προβολή της υπόθεσης.

Μάλιστα, την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς (ICAP) πως εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες θα λάβουν μέρος στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών που θα πραγματοποιηθεί στο Ολγκίν της Κούβας από τις 17 έως 21 Νοέμβρη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ