ΕΛΛΑΔΑ
Πρόωρο αντίο και τέλος εποχής
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010

Νωρίς νωρίς τελείωσαν τα όνειρα της εθνικής ανδρών για διάκριση στο φετινό Μουντομπάσκετ αφού η ήττα από τον κακό της δαίμονα Ισπανία το Σάββατο με 80-72 για την φάση των «16» έφερε και τον πρόωρο αποκλεισμό από τη διοργάνωση. Ενας αποκλεισμός που όπως δείχνουν τα πράγματα σηματοδοτεί και το τέλος «εποχής» για τη συγκεκριμένη ομάδα, αφού ο εκ των βασικών της στελεχών τα τελευταία χρόνια Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Κώστας Τσαρτσαρής. Το ίδιο κάτι παραπάνω από σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιόνας Καζλάουσκας το συμβόλαιο του οποίου λήγει....

Συνοπτικά, η εικόνα της Εθνικής στη συγκεκριμένη διοργάνωση της Τουρκίας αφορούσε μια ομάδα που στα κρίσιμα σημεία υστερούσε, χωρίς εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της ζώνης των αντιπάλων αλλά και αμυντικά προβλήματα, χωρίς ψυχολογία και λαβωμένη στις δυο πρώτες αγωνιστικές από τις τιμωρίες βασικών παικτών (Φώτσης - Σχορτσιανίτης). Οσον αφορά τον τεχνικό της ομάδας Γιόνας Καζλάουσκας, η κριτική που του ασκείται αφορά την επιμονή του σε συγκεκριμένους παίκτες αποφεύγοντας να ρισκάρει με βοήθεια από τον πάγκο σε κρίσιμους αγώνες.

Οσον αφορά τον αγώνα κόντρα στην Ισπανία, τα κακώς κείμενα της Ελλάδας από την αρχή της διοργάνωσης ήταν αυτά που έκαναν την εμφάνισή τους στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού και διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς κατάφεραν να κοντράρουν στα ίσια μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχουν δυσμενή παράδοση και να θέσουν τις προϋποθέσεις ακόμα και για επικράτηση (όταν προηγήθηκαν με 51-45 χάρις και στο προσωπικό ξέσπασμα του Δημήτρη Διαμαντίδη) εντούτοις όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν (ζώνη των Ισπανών) οι λύσεις δεν υπήρξαν. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα λάθη των διαιτητών πολλά εκ των οποίων ήταν σε βάρος της εθνικής Ελλάδας σε καθοριστικά σημεία.