ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στο στόχαστρο των εργαζομένων

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι αντιστέκονται αγωνιστικά στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού

Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000

Η αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται μέσα από το νέο κρατικό προϋπολογισμό, θα δεχτεί τα αγωνιστικά «βέλη» των εργαζομένων την Τρίτη, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας και σε άλλες περιοχές. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, αλλά και άλλα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους και τους νέους στο συλλαλητήριο κατά του προϋπολογισμού που διοργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6 το απόγευμα, αλλά και στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλούν επίσης οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες, το Συνδικάτο Οικοδόμων, Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Επίσης, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 19 του Δεκέμβρη, την ίδια ώρα διοργανώνεται και το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στον προϋπολογισμό.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, που έρχονται σαν συνέχεια των απεργιακών αγώνων των εργαζομένων, έχουν ευρύτερο διεκδικητικό χαρακτήρα, καθώς στρέφονται ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της.

Αναγκαία η μαζική συμμετοχή

«Σε κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα στο συλλαλητήριο, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά σημειώνουν: «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που πήραν μέρος στον απεργιακό ξεσηκωμό της 7ης του Δεκέμβρη ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα, έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Μήνυμα ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αποτρέψει τα μέτρα - καταπέλτη, που προωθούν τα πιόνια του κεφαλαίου, μέτρα που θέλουν να μετατρέψουν εμάς και τα παιδιά μας σε καύσιμη ύλη για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας». Τονίζουν, επίσης, ότι «κανένας νόμος που στρέφεται ενάντιά μας, ενάντια στην ίδια τη ζωή μας, δεν οριστικοποιείται. Ανατρέπεται». Τα δυο συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό για να διεκδικήσουν: «Δουλιά για όλους. Επιβίωση των ανέργων. Καλύτερα μεροκάματα. Αύξηση συντάξεων. Νομοθέτηση 7ωρου, 35ωρου, 5ήμερου».

Επίσης, η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «βαθιά ταξικό», που υπηρετεί και προωθεί την κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί τα σωματεία, μέλη των Ομοσπονδιών, να δώσουν το αγωνιστικό «παρών», «ενάντια στον αντιλαϊκό - αντικοινωνικό προϋπολογισμό, μαζί με το ΠΑΜΕ σ' όλες τις περιοχές της χώρας και στην Αθήνα την Τρίτη.

«Η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, συνεχίζει την αδιάφορη απαξιωτική πολιτική στα σοβαρά συνταξιουχικά μας δικαιώματα. Η έλλειψη στοιχειώδους κοινωνικής ευθύνης είναι κατάδηλη και εκφράζεται μέσα από τον αντιλαϊκό - αντικοινωνικό προϋπολογισμό, που κατέθεσε στη Βουλή για συζήτηση, ενώ θριαμβολογεί ότι είναι πλεονασματικός». Υπογραμμίζει επίσης, ότι «οι φοβερές επιπτώσεις από τη διεύρυνση ανατροπής των εργασιακών με το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση και τον απασχολήσιμο εργάτη, σε συνδυασμό με τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς, συνθέτουν το σκληρότερο πλήγμα στ' ασφαλιστικά μας Ταμεία με δραστική μείωση εσόδων, ενώ εκατομμύρια συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι θ' αντιμετωπίσουν πρόβλημα υποβάθμισης όλων των παροχών και αδυναμία συγκρότησης ασφαλιστικού δικαιώματος».

«Στο πόδι» η Θεσσαλία

Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία και το διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Στο Βόλο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει το συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Καρδίτσα, το αγωνιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία, στις 12.30 μ.μ. Συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου είναι το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και δήμοι του νομού. Επίσης, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων αποφάσισε να μείνουν κλειστοί όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες στο νομό. Στα Τρίκαλα επίσης θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Ρεπορτάζ:
Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ - Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ