ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θηριωδίες και διαδηλώσεις
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010

Οι θηριωδίες των Ράμπο στο Αφγανιστάν δεν έχουν τέλος
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες αποκαλύψεις για θηριωδίες Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που δολοφονούσαν για «διασκέδαση» αμάχους και κρατούσαν «ενθύμια» της αγριότητάς τους μέλη του σώματος των θυμάτων (δάχτυλα, κόκαλα, δόντια ακόμα και το δέρμα του κρανίου των νεκρών), ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον απάνθρωπο και εγκληματικό χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν. Μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, που είχαν σταλεί στην Κανταχάρ το 2009, μέλη της «φονικής ομάδας» των αποκαλύψεων του Wikileaks, παραπέμπονται στο στρατοδικείο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων και «διατήρηση μελών του σώματος ως τροπαίων από τον πόλεμο» και ακόμα επτά για συγκάλυψη εγκληματικών ενεργειών. Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές και τη δημοσιοποίησή τους «ιδιαίτερα ζημιογόνα για την εικόνα των αμερικανικών δυνάμεων στον κόσμο», αφού αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της «απελευθέρωσης».

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι οργισμένες αντιαμερικανικές - αντικατοχικές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα σχέδια του Αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς να καούν δημόσια αντίτυπα του Κορανίου σήμερα, στην επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη. Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες χτες σε όλο το Αφγανιστάν, απειλώντας να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις. Σε επίθεση διαδηλωτών σε ΝΑΤΟική βάση στη Φάιζαμπαντ σημειώθηκαν και συγκρούσεις με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ενώ αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν. Ο Τ. Τζόουνς φέρεται να αναστέλλει τα σχέδια του μετά την οργισμένη καταδίκη των προθέσεών του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και την ηγεσία του ΝΑΤΟ και του κατοχικού στρατού στο Αφγανιστάν, που δήλωναν ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την κατοχική προπαγάνδα και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοχικούς στρατιώτες. Ο πάστορας ζητά σαν αντάλλαγμα να μην κατασκευαστεί μουσουλμανικό τέμενος στη Νέα Υόρκη κοντά στο σημείο που έχουν γίνει οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτέμβρη 2001.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, ακόμα τρεις φερόμενοι ως «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν στην επαρχία της Καμπούλ, ενώ ο εγκάθετος Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τον ηγέτη των Ταλιμπάν να συμμετάσχει στις «ειρηνευτικές συνομιλίες».