Η άθληση είναι λαϊκό δικαίωμα

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων, στο δημοτικό γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος

Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010

Από την χτεσινή περιοδεία του Ν. Σοφιανού
Η ένδεια αθλητικών υποδομών στο Δήμο Αθηναίων και η ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει ό,τι δικαιούται και σε αυτό το ζήτημα, αναδείχθηκε χτες το απόγευμα στην περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο δημοτικό γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μια περίλαμπρη ταμπέλα ενημέρωνε τους διερχόμενους, ότι το γήπεδο κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το 2008 επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη. Αλλη, ότι προϋπολογίστηκαν 536.322 ευρώ για τον πλαστικό χλοοτάπητα και την περίφραξη. Ομως πίσω από το θεαθήναι η κατάσταση είναι τραγική.

Γνώστες του χώρου εξήγησαν στο «Ρ» ότι, σε όλο το Δήμο Αθηναίων υπάρχουν όλα κι όλα τρία δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου (τα άλλα δύο σε Αλεπότρυπα και Ρουφ). Ολα μισά, 45 επί 90 στις διαστάσεις τους, κατάλληλα για διεξαγωγή αγώνων μόνο τοπικών πρωταθλημάτων. Στην Ακαδημία Πλάτωνος στοιβάζονται να γυμναστούν 10 ποδοσφαιρικά σωματεία, η ομάδα του δήμου και σχολεία. Το πλαστικό χορτάρι είναι άκρως επικίνδυνο για τα πόδια των αθλητών, προκαλώντας συχνά τραυματισμούς. Τα αποδυτήρια στεγάζονται σε δύο κοντέινερ, με μία μόλις ντουζιέρα για κάθε ομάδα. Ο περιβάλλων χώρος είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Πολλές φορές, από τις 5 το απόγευμα και μετά, τα φώτα δε λειτουργούν, δεν υπάρχει γιατρός και αν χτυπήσει αθλητής, τρέχουν να καλέσουν ασθενοφόρο.

Σημειωτέον, ότι δίπλα σε αυτόν τον απαράδεκτο χώρο από την εποχή δημαρχίας Μπέη ακόμα, ο Δήμος Αθηναίων δέσμευσε προς απαλλοτρίωση 25 στρέμματα γη για δημιουργία αθλητικού κέντρου, χωρίς ως σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σαρρής, πρόεδρος του τοπικού σωματείου «Αφοβος», έχει στα φυτώρια 70 παιδιά ηλικίας 8, 10, 12 ετών. Αναρωτιέται πού θα βρει ώρες για να κάνουν προπόνηση. Πώς θα κρατήσει αυτά τα παιδιά στον αθλητισμό μακριά από τους όποιους κινδύνους. Περιγράφει ότι προχτές πήγαν στον Οργανισμό Νεολαίας Αθλησης του Δήμου Αθηναίων να βγάλουν το πρόγραμμα προπονήσεων για όλες τις ομάδες που φιλοξενούνται στο γήπεδο. Του έδωσαν ώρα 10 το βράδυ. Εύλογα ρωτά, ποιο παιδί θα έρθει αυτή την ώρα για να τελειώσει στις 12 και κάθιδρο να φύγει εσπευσμένα για να πάει την άλλη μέρα στο σχολείο. Προσθέτει, ότι όταν έχουν αγώνες τις Κυριακές, ομάδες γδύνονται έξω γιατί δεν έχουν χώρο στα αποδυτήρια.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του «Κολωνού» Ν. Μοροσαίος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα σωματεία και οι αθλητές τρέχουν με το ρολόι. Στις 8 τελειώνει προπόνηση ο ένας σύλλογος, στις 8.01 πρέπει να μπει για προπόνηση ο άλλος. Ενδεικτικό το γεγονός, ότι στο πρόγραμμα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, όλες τις καθημερινές γίνονταν προπονήσεις από τις 2.30 το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ, με την Κυριακή το γήπεδο να είναι κλεισμένο για τους αγώνες των κατηγοριών ΕΠΟ και ΕΠΣΑ.

Για αυτή την κατάσταση ο Ν. Σοφιανός δήλωσε: «Η εικόνα που συναντήσαμε είναι η εικόνα της εγκατάλειψης του δικαιώματος της νεολαίας αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιών στη φυσική αγωγή, στην άσκηση και στον αθλητισμό. Είναι η εικόνα που μετατρέπει και αυτό το καθολικό δικαίωμα για τη νεολαία αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, της φυσικής αγωγής και της άθλησης, σε πανάκριβο εμπόρευμα. Την ώρα που η επιχειρηματική δραστηριότητα - ειδικά στο χώρο του ποδοσφαίρου - λύνει και δένει, την ίδια ώρα στις γειτονιές, στα ακατάλληλα γήπεδα, τα γήπεδα χωρίς αποδυτήρια, χωρίς ιατρική προστασία και φροντίδα, αναστενάζουν στην κυριολεξία οι ομάδες και εκατοντάδες αθλητές. Η πολιτική του Δήμου της Αθήνας είναι ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στο δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση. Την ίδια ώρα που δίνει 100 εκατομμύρια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην Αθήνα έχουμε τρία γήπεδα για 40 ομάδες ποδοσφαίρου. Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύουμε ότι και το δικαίωμα της άθλησης πρέπει να συναντηθεί με τον αγώνα, με τη διεκδίκηση, να συναντηθεί με τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Θα φέρουμε ακόμα πιο έντονα στην επικαιρότητα και τη διεκδίκηση αυτή την τραγική κατάσταση που υπάρχει σε όλους τους χώρους άθλησης, ειδικά εδώ στην Αθήνα».