ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΑΓΕ»
Απεργιακή απάντηση στο μπαράζ απολύσεων την ώρα που κάνει νέες επενδύσεις

24ωρη απεργία χτες και διαδήλωση το απόγευμα στους δρόμους της Μεταμόρφωσης

Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010

Στους δρόμους της Μεταμόρφωσης διαδήλωσαν οι εργάτες
«Νέκρωσαν» χτες οι μηχανές της γαλακτοβιομηχανίας «ΦΑΓΕ» καθώς οι εργάτες με μπροστάρη το ταξικό τους Σωματείο κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία - η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας - απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να υπογραφεί ικανοποιητική επιχειρησιακή σύμβαση.

Η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας δόθηκε με επιτυχία, ενώ χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ», μαζικοί φορείς και συνδικάτα της Μεταμόρφωσης πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα και ανακοινώσεις που διάβαζαν από την ντουντούκα, καλούσαν τους εργαζόμενους και τους ελευθέρους επαγγελματίες της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ» κατά των απολύσεων και να αναπτύξουν κοινή αγωνιστική δράση ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ.

Το εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» στη Μεταμόρφωση επισκέφτηκε χτες το πρωί και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, ο οποίος ανέδειξε ότι το ζήτημα των απολύσεων και της ανεργίας είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο. Παράλληλα, έδειξε τη διέξοδο από τη μοιρολατρία και την απογοήτευση μέσα από τη συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά τους σωματεία και την οργάνωση της πάλης τους. Επίσης στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Π. Τσουκαλάς και ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης της ΟΓΕ.

Αφορά όλο το λαό της περιοχής

Η πρωτοβουλία του σωματείου της «ΦΑΓΕ» να «βγάλει» το ζήτημα της ανεργίας έξω από τους τέσσερις τοίχους του εργοστασίου αποκτά μεγάλη σημασία, σε μία περίοδο που μαίνεται η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση. Ο πόλεμος των μονοπωλίων για τον έλεγχο του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στα χέρια των μονοπωλίων από τη μία οδηγεί σε αντεργατικές ανατροπές (π.χ. απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις), από την άλλη εγκαταλείπει την ασφάλεια και την ποιότητα της διατροφής της λαϊκής οικογένειας στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας». Το αν και πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν σε αυτό, αλλά όλο το λαό, συνδέεται με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Αυτό ανέδειξε και η χτεσινοαπογευματινή κινητοποίηση.

Την ίδια στιγμή, η «ΦΑΓΕ», μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου με επενδύσεις σε χώρες της ΕΕ, στην ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εδώ και ένα χρόνο έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ απολύσεων οι οποίες έχουν φθάσει τις 106 και οι τελευταίες 23 ανακοινώθηκαν μόλις την περασμένη βδομάδα. Στόχος της εργοδοσίας είναι να αυξήσει την κερδοφορία της πιθανόν προσλαμβάνοντας λιγότερους εργαζόμενους - από όσους απέλυσε - με μικρότερους μισθούς. Ετσι, λιγότεροι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερα λεφτά. Για το σκοπό αυτό δεν αποκλείεται η αξιοποίηση των διάφορων αντεργατικών - αλλά ευεργετικές για το κεφάλαιο - πολιτικών, όπως προσλήψεις μέσω stage, νέων έως 25 ετών που θα αμείβονται λιγότερο και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλα.

Στο μεταξύ οι απολυμένοι βλέπουν το πρόβλημα επιβίωσης, που ήδη είχαν ως εργαζόμενοι, να εντείνεται στο μέγιστο βαθμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα απολυμένου οικογενειάρχη με ένα παιδί, ο οποίος δούλευε για πάνω από 15 χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση και τώρα βρέθηκε στο δρόμο, την ώρα που είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρεί δουλειά και ενώ είναι αναγκασμένος να συνεχίζει να καταβάλει μερικές εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως σε τράπεζα για αρκετά χρόνια ακόμα για αποπληρωμή στεγαστικού δανείου...