ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
«Ούτε ένα ευρώ από το πετσοκομμένο εισόδημα»
Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010

Eurokinissi

Δεν πληρώνουμε ούτε ευρώ για όλα όσα πρέπει να μας παρέχει το κράτος δωρεάν. Είναι η φωνή των μαθητών που διεκδικούν αγωνιστικά μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και που με την έμπρακτη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και των εργαζόμενων γονιών απαντούν στο σχολείο της εμπορευματοποίησης.

Το ζήτημα της πληρωμής των βιβλίων ξένων γλωσσών και διαφόρων συμπληρωμάτων διδασκαλίας τους στο Λύκειο και το Γυμνάσιο έρχεται από την ίδια την πραγματικότητα στην επιφάνεια. Είναι ανάμεσα στα πρώτα και κύρια δικαιώματα των μαθητών η πολιτεία να παρέχει σε όλους δωρεάν βιβλία στο δημόσιο σχολείο, όπως είναι δικαίωμα η μόρφωση με ίσους όρους όλων των παιδιών. Η παροχή όμως των απαραίτητων για την εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται και επιτακτική ανάγκη σε μία περίοδο επίθεσης στο εισόδημα των εργαζομένων και ολοένα αυξανόμενης φτώχειας και ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού τους, οι μαθητές μετέφεραν εμπειρία από συμμαθητές τους που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα τετράδια που χρειάζονται ή από συμμαθήτριά τους που δήλωνε ότι η μητέρα της είναι οκτώ μήνες άνεργη και δεν έχει να αγοράσει τα βιβλία Αγγλικών. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας μίλησαν για παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο. Είναι διάχυτη η αμηχανία των γονιών με τα πετσοκομμένα μεροκάματα, όταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς πληρώνουν τις εγγραφές στα φροντιστήρια και γεμίζουν τα καρότσια των πολυκαταστημάτων με τσάντες, μολύβια, τετράδια, πλαστελίνες κ.ο.κ. κρατώντας στο χέρι τον κατάλογο που διανέμει το σχολείο για τα απαραίτητα.


Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα έρχεται η απαράδεκτη απαίτηση να πληρώσουν οι γονείς για ξενόγλωσσα βιβλία σήμερα, για την καθαριότητα των σχολείων αύριο, για τις εκδρομές και τα αναλώσιμα των εργαστηρίων και το πετρέλαιο μεθαύριο. Γιατί οι μειωμένες επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές εκεί και ακόμα παραπέρα οδηγούν.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τις τελευταίες μέρες αναπτύχθηκαν μια σειρά αντιστάσεις από μαθητές που και μέσα από μαζικές διαδικασίες (π.χ. 40ό Λύκειο Γκράβας) εξήγησαν γιατί δε δέχονται να δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών γι' αυτά που δικαιούνται να τους παρέχονται δωρεάν. Μαζί τους και πρωτοπόροι γονείς και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ δήλωσαν με διάφορους τρόπους ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα αυτό και δε θα συμβιβαστούν με «λύσεις» όπως π.χ. να φωτοτυπηθούν τα βιβλία ξένων γλωσσών και να διανεμηθούν χαρτιά αντί για βιβλία στους μαθητές. Τόνισαν και τονίζουν ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης και όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σταθούν μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, να φέρουν μπροστά στις ευθύνες τους όσους δημιουργούν, αλλά και όσους υπερασπίζονται το ...«καθεστώς» τού «πλήρωνε γονιέ», να διεκδικήσουν την άλλη Παιδεία που δικαιούται ο λαός και τα παιδιά του.



Eurokinissi


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ