65η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
«Αχρωμες» επισημάνσεις για τη φτώχεια
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010

Associated Press

Η αιτία της φτώχειας στον πλανήτη έχει συγκεκριμένο όνομα: Καπιταλισμός
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Για τους κινδύνους της «εντεινόμενης πολιτικής πόλωσης και της κοινωνικής ανισότητας στον πλανήτη» προειδοποίησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δεκάδες ηγέτες χωρών κατά την έναρξη της ετήσιας 65ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Ο Μπαν θυμήθηκε αίφνης και τα εκατομμύρια εργαζομένων που ζουν, όπως είπε, καθημερινά με το φόβο της ανεργίας. Ωστόσο, ούτε μια λέξη δεν είπε για την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση της ανισότητας, της φτώχειας, της πείνας και των πολέμων που ξεσπούν σε διάφορα σημεία της υφηλίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ (όπως αργότερα και ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης Ελβετός Τζόζεφ Ντέις) έσπευσε να παρουσιάσει τον Οργανισμό σαν «πυξίδα ηθικής» να συμπληρώσει πως στην παρούσα εποχή «αβεβαιότητας και πολιτικής πόλωσης» είναι απαραίτητος.

Στην 35 λεπτών ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και το ιρανικό και βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε ακόμη στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο Σουδάν, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης της αμερικανικής «αναπτυξιακής βοήθειας ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλες δυσκολίες...»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επέλεξε επίσης να αναφερθεί στη Μ. Ανατολή χαρακτηρίζοντας την εκεί «ειρήνη... κλειδί για το ειρηνικό και σταθερό μέλλον του κόσμου».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο εμφανίστηκε νωρίτερα αισιόδοξος για την επίλυση των οικονομικών τριβών ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον δηλώνοντας σε κινεζο-αμερικανικό φόρουμ στην Αστόρια ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα «δεν είναι αντίπαλοι στον ανταγωνισμό αλλά εταίροι στη συνεργασία»...

Ωρες πριν την έναρξη της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η τριήμερη Σύνοδος του Οργανισμού για τους Στόχους της Χιλιετίας. Μεταξύ άλλων, δόθηκαν «υποσχέσεις» για 40 δισ. δολάρια αναφορικά με την αντιμετώπιση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας, εκτιμήθηκε ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση κατά 50% των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο τρεχούμενο νερό μέχρι το 2015, αλλά εξέφρασαν απαισιοδοξία για υλοποίηση παρόμοιου στόχου σχετικά με το γεγονός ότι πάνω από 1,1 δισ. ανθρώπων δεν έχουν ως σήμερα πρόσβαση σε αποχετευτικό δίκτυο με δραματικές επιπτώσεις για την υγεία.

Τέλος, στο περιθώριο της ΓΣ, 10 χώρες ανέλαβαν «πρωτοβουλία» για τον «διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό», χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την ώρα κατά την οποία στηρίζουν το κυνήγι των εξοπλισμών, δήθεν ευαισθητοποιούνται για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της ΛΔ της Κορέας, όχι όμως και του Ισραήλ που είναι γνωστό ότι έχει πυρηνικά όπλα. Την υποκριτική αυτή «πρωτοβουλία» ανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών ή οι πρέσβεις των Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Γερμανίας, Καναδά, Μεξικού, Ολλανδίας, Πολωνίας, Τουρκίας και Χιλής.