Κριτήριο ψήφου και η απαράδεκτη κατάσταση με την υγεία του λαού

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ

Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010

Από τη χτεσινή περιοδεία στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ
Στο 3ο Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας, του ΙΚΑ, στην οδό Καποδιστρίου, περιόδευσε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αλλη μια περιοδεία σε χώρο Υγείας, όπου φάνηκαν ανάγλυφα τα προβλήματα που ταλανίζουν εργαζόμενους και λαό: Ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα κι υποδομές, ελαστικές μορφές απασχόλησης, όλα ζητήματα που χρειάζεται να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Νοέμβρη.

Στις συζητήσεις με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους τεχνικούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους ο Νίκος Σοφιανός έγινε δέκτης παραπόνων και προβληματισμού. Για τους γιατρούς που απασχολούνται με συμβάσεις έργου, λήγουν, μένουν μια βδομάδα εκτός εργασίας προκειμένου να μην κατοχυρώνουν δικαίωμα μονιμοποίησης και μετά τους ανανεώνεται η σύμβαση. Για τους συναδέλφους τους που με πρόσχημα την κρίση δεν τους ανανεώνεται πλέον η σύμβαση (ήδη 400 απομακρύνθηκαν ενώ λήγουν κι άλλες 500 συμβάσεις) με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς και την παροχή των υπηρεσιών Υγείας που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι.

Ακόμα για τους συναδέλφους που η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου αλλά δεν τους αναγνωρίζονται τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσίας και έτσι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Για τις τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό (μία νοσηλεύτρια να τρέχει για τέσσερις γιατρούς). Για το γεγονός ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς όσοι συμπληρώνουν τα χρόνια για πρόωρη σύνταξη σπεύδουν να φύγουν. Για το ότι λείπουν μέσα, ακόμα και έντυπα που χρειάζεται να συμπληρώνονται.

Ο Νίκος Σοφιανός απάντησε ότι αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» η γενικευμένη ελαστική, ανασφάλιστη απασχόληση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οτι αυτή η κατάσταση, μαζί γενικά με την καθημερινότητα (μείωση στο εισόδημα, ανεργία, ακρίβεια, άγρια φορολογία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα), πρέπει να προβληματίσει όλους. Ενας κόσμος που προηγούμενα εμπιστεύτηκε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τώρα αισθάνεται απογοήτευση κι οργή λόγω των μέτρων που ήρθαν, να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να κάνει το βήμα, να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η ψήφος στο ΚΚΕ, επέμεινε ο Νίκος Σοφιανός, μπορεί να ταρακουνήσει τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις καθότι δείχνει τη διάθεση του λαού να διεκδικήσει καλύτερες μέρες. Τέλος, τόνισε ότι λύση δεν είναι η αποχή. Θύμισε χαρακτηριστικά ότι αποχή επέλεξαν πολλοί τάχα για να στείλουν «μήνυμα» στις ευρωεκλογές, και τέσσερις μήνες μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ να πάρει τα πιο σκληρά κι αντιλαϊκά μέτρα.