ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Θετικός απολογισμός μόνο για το κεφάλαιο

Οι επενδύσεις και τα εύσημα που αποκόμισε ο πρωθυπουργός, προμηνύουν νέα δεινά και ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό

Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010

Η πλουτοκρατία τρίβει τα χέρια της σε κάθε κίνηση της κυβέρνησης. Στο χέρι του λαού είναι να αντιστρέψει τα πράγματα και να καθορίσει αυτός τις εξελίξεις προς όφελός του
Το δρόμο που παραδίδει δημόσιες εκτάσεις, υποδομές και κρατική περιουσία σε μονοπωλιακούς ομίλους πλάτυνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υπογραφή του «μνημονίου συνεργασίας» ύψους 5 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση του Κατάρ, προχτές το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Βάση της συμφωνίας είναι η παραχώρηση - κατ' αρχήν - του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τη δημιουργία καζίνο, μαρίνας, ιδιωτικού αεροδρομίου και πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Η κυβέρνηση, μετά την παραχώρηση του λιμανιού του Αστακού στο Κατάρ για την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, παραδίδει τώρα και τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο χώρο του Λεκανοπεδίου, ολοκληρώνοντας ένα έγκλημα σε βάρος του λαού που σχεδίασε και προώθησε με τη ΝΔ.

Το «μνημόνιο συνεργασίας», που θα υλοποιηθεί από τον κρατικό όμιλο του «Qatar Investment Authority», υπογράφτηκε προχτές το βράδυ στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για επενδύσεις, Χάρη Παμπούκη και τον εκτελεστικό διευθυντή της κρατικής επενδυτικής αρχής του Κατάρ Αχμάντ Αλ Σαγέντ, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του εμίρη του Κατάρ Χαλίφ Αλ Θάνι.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό, η συνεργασία θα αφορά επενδύσεις στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζιτικό χώρο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Για την προώθηση των «επενδυτικών σχεδίων», συστήθηκε μεικτή επιτροπή που συνεδριάζει στην Αθήνα και στην Ντόχα εναλλάξ, κάθε τρεις μήνες.

Ωστόσο και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ισχυριζόταν ότι στη συμφωνία δεν «έχει συμπεριληφθεί ο χώρος του Ελληνικού», όταν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη έκανε λόγο για «επένδυση στο Ελληνικό, που θα αφορά συνολικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής»!

Εύσημα από Ομπάμα

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το χώρο του Ελληνικού φρόντισε να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού. Οπως είπε, «μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση».

Η συγκεκριμένη συμφωνία, οι επαφές, οι ομιλίες, αλλά και τα «εύσημα» που αποκόμισε στην Αμερική η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός - χτες τον συνεχάρη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα - φανερώνουν ότι το αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έρχεται να υπηρετήσει την κερδοφορία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, προσφέροντας στους μονοπωλιακούς ομίλους δημόσια περιουσία και φτηνά εργατικά χέρια.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο τελευταίος διαπίστωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει «ένα δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά», για να προσθέσει ότι και ο ίδιος έχει «δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων της Ελλάδας, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για την χώρα μας», είπε ο Γ. Παπανδρέου λίγο αργότερα, αναφερόμενος στη συμφωνία με το Κατάρ.

Κατά την πολυήμερη παραμονή του στις ΗΠΑ, προσπάθησε να «διαφημίσει» τις σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, αλλά και τις μεγάλες φοροαπαλλαγές που προσφέρει στο κεφάλαιο. Μιλώντας προχτές σε Φόρουμ επενδυτών στο «World Leadership Forum 2010», ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «από την κρίση θα βγούμε με την προώθηση των μεγάλων αναδιαρθρώσεων» και πρόσθεσε με κυνισμό: «Ενας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

Το ίδιο προκλητικά, και ενώ μια μέρα πριν είχε τονίσει βάσει στοιχείων ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι «δουλεύουν περισσότερο από όλους και αμείβονται κατά 60% λιγότερο από άλλες χώρες ΕΕ», ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε σχετικά με την παρουσία του στις ΗΠΑ: «Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να είμαστε αξιόπιστοι, να θέτουμε εμείς τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να γινόμαστε ελκυστικοί σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις». Να τσακιστούν δηλαδή τα δικαιώματα του λαού για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο κουβάρι των ανταγωνισμών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές του για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Αποδεικνύοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι άρρηκτα δεμένη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απέδειξε ότι θα επιχειρήσει να αναλάβει ρόλο μεσίτη για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με στόχο να εξασφαλίσει «ζωτικό χώρο» για την ελληνική πλουτοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα» και σημείωσε ότι στις συναντήσεις του με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών, τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Ελπίζουμε να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αν ερχόταν ο Ν. Γκρουέφσκι στη Νέα Υόρκη θα ήταν η «πρώτη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας».

Ανέφερε ότι τόσο στις δικές του επαφές, όσο και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που όπως είπε απασχόλησε και τη συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.

Για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μ. Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, λέμε πάντα την αλήθεια», δείχνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους το γράμμα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς για την περιοχή.