«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Ο Βυσσινόκηπος
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010

Στον Αντον Τσέχοφ αφιερώνεται η εκπομπή «Ποιητική αδεία»
Στον Αντον Τσέχοφ, 150 χρόνια μετά τη γέννησή του θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο μεγάλος τεχνίτης του λόγου, από τους μεγαλύτερους της Ρωσίας και ταυτόχρονα οικουμενικός, Αντον Τσέχοφ, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Τανγκαρόγκ στη νότια Ρωσία. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ωστόσο κατάφερε να σπουδάσει Ιατρική στη Μόσχα, δουλεύοντας παράλληλα.

Ως γιατρός βοηθούσε τους ανήμπορους, νοιαζόταν πραγματικά για εκείνους που υπέφεραν και έκανε ό,τι μπορούσε για να τους γιατρέψει. Βαθιά ανθρωπιστής και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε (είχε προσβληθεί από φυματίωση), δε δίστασε να ταξιδέψει έως τη Σιβηρία για να παρακολουθήσει τις συνθήκες επιβίωσης των φυλακισμένων στο νησί Σαχαλίνη.

Ως συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας, ο Τσέχοφ υπήρξε ένας μεγάλος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και των υπαρξιακών αδιεξόδων της.

Ομως το έργο του Τσέχοφ, ο οποίος οργιζόταν όταν τον αποκαλούσαν απαισιόδοξο, δε γραφόταν στο «κενό», αλλά αντανακλούσε από την μια τα «υπαρξιακά αδιέξοδα» της προεπαναστατικής Ρωσίας, ενώ από την άλλη διαισθανόταν τα τραντάγματα της προλεταριακής επανάστασης που ερχόταν.

Χωρίς ο ίδιος να μπορεί να καταταχθεί στους ανθρώπους που πήραν ενεργά μέρος στον αγώνα για να αλλάξει ο κόσμος, ο Τσέχοφ εντούτοις, με τα έργα του απέδειξε με πολύ μεγάλη δύναμη το αβίωτο της ζωής της εποχής του, ξυπνώντας έτσι τη συνείδηση πολλών ανθρώπων.

Ο Τσέχοφ μιλούσε για το μέλλον με τη μεγαλύτερη αισιοδοξία και καταδίκαζε το παρόν ως άνθρωπος που ήθελε το καλύτερο.

Ανακαλύπτοντας μια ποίηση στην κίνηση της καθημερινής ζωής, εκεί όπου οι ίδιες οι συνθήκες έχουν καταδικάσει και καθηλώσει τους ανθρώπους στο τέλμα της καθημερινότητας, ο Τσέχοφ καταδίκαζε τη σκοτεινή ζωή της εποχής του και προανήγγειλε την καταστροφή της, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την αντίσταση για την έξοδο από τη μετριότητα και από τη νέκρα της ζωής εκείνης.

«Μα πλησιάζουν οι καιροί, κάτι τεράστιο προχωρεί προς εμάς, μια μεγάλη θύελλα καθοριστική ετοιμάζεται, είναι εδώ πολύ κοντά μας και σε λίγο θα σαρώσει από την κοινωνία μας αυτή τη χαύνωση και τη στενοχώρια» θα γράψει ο συγγραφέας του «Γλάρου», των «Τριών Αδελφών», του «Θείου Βάνια» και του «Βυσσινόκηπου» που ήταν και το κύκνειο άσμα του καθώς «έφυγε» στις 15 Ιουλίου 1904 σε ηλικία μόλις 44 ετών.