ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αντιδραστικός και επικίνδυνος θεσμός

Εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών αποτελεί το μόρφωμα που φτιάχτηκε το 1949, εξαιρώντας από ιδρύσεώς του τις τότε σοσιαλιστικές χώρες

Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010

Μία από τις αφίσες που εξέδωσε το ΚΚΕ το 2006 με αφορμή το αντικομμουνιστικό μνημόνιο
Το Συμβούλιο της Ευρώπης - καμία σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - θεσμοθετήθηκε το 1949 και εδρεύει στο Στρασβούργο, στη Γαλλία. Οταν ιδρύθηκε δε δέχτηκε τη συμμετοχή των τότε σοσιαλιστικών χωρών, γι' αυτό και ονομάστηκε «Συμβούλιο του ψέματος». Εχει 47 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και 21 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στις 9 Αυγούστου 1949 η Ελλάδα προσχώρησε ως το 11ο κράτος - μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν αποτελεί όργανο της ΕΕ, καθώς ο ρόλος του είναι διακριτός, ωστόσο και τα 27 κράτη - μέλη της συμμετέχουν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ενας παραγκωνισμένος και απαρχαιωμένος θεσμός, που από το 1989 αποκτά ξανά ρόλο, προκειμένου να λειτουργεί ως:

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνθέτουν:

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Από κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ το Γενάρη του 2006 στην Αθήνα, ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο
Ο αντιδραστικός και επικίνδυνος χαρακτήρας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης επιβεβαιώθηκε από την προσπάθειά του το 2006 να νομιμοποιήσει και να εφοδιάσει τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη του με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, στη βάση του οποίου ο κομμουνισμός εξισώνεται με το φασισμό, συστήνεται στα κράτη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και μπαίνουν οι βάσεις για να τεθούν στην παρανομία τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Στις 25 Γενάρη 2006, το κατάπτυστο κείμενο του αντικομμουνιστικού μνημονίου υπερψηφίστηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από 85 μέλη, έναντι 50 που το καταψήφισαν και 11 που ψήφισαν λευκό. Κατ' αυτόν τον τρόπο δε συγκέντρωσε τα 2/3 των 146 ψηφισάντων και δεν προχώρησε η συζήτησή του στο Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα το ψήφισμα να χαρακτηρίζεται ως «no recommandation» («μη συνιστώμενο»).

Η πλειοψηφία των βουλευτών - μελών της Συνέλευσης προτίμησε να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων, στις οποίες πρωτοστάτησε πανευρωπαϊκά το ΚΚΕ, σε συνεργασία με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καθώς και φορείς του λαϊκού κινήματος. Η μαζική αντίδραση των εργαζομένων και του λαού στην Ελλάδα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, είχε σαν αποτέλεσμα κανένας Ελληνας βουλευτής - μέλος της Συνέλευσης να μην ψηφίσει υπέρ του μνημονίου.

Με το κατάπτυστο κείμενο επιχειρείται η ποινικοποίηση της αγωνιστικής λαϊκής δράσης, συκοφαντείται με τον πλέον χυδαίο τρόπο ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο οποίος μάλιστα εξισώνεται με το φασισμό και το ναζισμό και ζητείται από τα υπάρχοντα κομμουνιστικά κόμματα να καταθέσουν δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξης της ιδεολογίας και κοσμοθεωρίας τους, ακόμα και της δράσης τους κατά το παρελθόν και το παρόν, δράση που σφράγισε κάθε εργασιακή, κοινωνική, δημοκρατική κατάκτηση των λαών.