Με οπερέτα και νέες υποσχέσεις

Εγκαινιάστηκε η δεύτερη σκηνή της Λυρικής, στο θέατρο «Ακροπόλ» 

Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000

Η Αννα Φόνσου και ο Παύλος Κοντογιαννίδης εμφανίζονται στους «Απάχηδες των Αθηνών»
Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δε διαθέτει κτίριο όπερας, αφού η Εθνική Λυρική Σκηνή, παρά την ιστορική και ανεκτίμητη καλλιτεχνική προσφορά της, παραμένει σε ενοικιαζόμενη αίθουσα, που δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ενός θεάτρου όπερας. Η αδιαφορία και υποσχεσιολογία των κυβερνώντων κρατάει χρόνια, με αποτέλεσμα η ΕΛΣ να στερείται ενός σύγχρονου κτιρίου, η ανέγερση του οποίου είναι ασφαλώς πολιτιστική ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Αυτή τη μεγάλη έλλειψη, τη μεγάλη αδικία στο πρόσωπο του μοναδικού λυρικού θεάτρου μας υπογράμμισαν τα χτεσινά εγκαίνια της δεύτερης σκηνής της Λυρικής, στο θέατρο «Ακροπόλ», για το οποίο το ετήσιο ενοίκιο υπερβαίνει τα 100 εκατ. δρχ.

Τα φλας άστραψαν, η λευκή κορδέλα κόπηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και οι άνθρωποι της Λυρικής ξανάκουσαν μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. «Διπλασιάζονται οι δυνατότητες που έχει η Λυρική στο παρόν στάδιο, η οποία είναι αδικημένη από πλευράς υποδομών», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «η πολιτεία έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η μόνιμη, αξιοπρεπής έδρα της ΕΛΣ. Εχει γίνει προεργασία, που επιτρέπει να καταλήξουμε σε αποφάσεις και διαπραγματευόμαστε κονδύλια από το Γ` ΚΠΣ». Ανέφερε πως «θ' αξιοποιηθούν στο έπακρο όχι μόνο οι νέες τεχνικές δυνατότητες, αλλά και οι νέες προκλήσεις, όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

«Ελπίζω το κοινό ν' αναγνωρίσει την προσπάθειά μας» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, Σπύρος Ευαγγελάτος, υπογραμμίζοντας πως η αυλαία του θεάτρου θ' ανοίξει με «ένα θαυμάσιο έργο, δοκιμασμένης επιτυχίας, στο οποίο θα συμμετέχουν καλλιτέχνες με μεγάλη απήχηση στο χώρο του ελεύθερου θεάτρου».

Το ανακαινισμένο «Ακροπόλ», όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός, τα προσεχή πέντε χρόνια θα παρουσιάζει έργα οπερέτας, μιούζικαλ, παιδικής όπερας, μουσικής κωμωδίας κλπ. Αναφερόμενος στην πορεία της Λυρικής, που παρά τις δυσκολίες σφραγίστηκε από αξιόλογες παραστάσεις, ο Λ. Καρυτινός τόνισε: «Με τη δεύτερη σκηνή επιδιώκουμε να διευρύνουμε το κοινό μας και θέλουμε να προσκαλέσουμε σε αυτήν όλους όσοι δίσταζαν να περάσουν το κατώφλι του θεάτρου "Ολύμπια". Να αποδείξουμε πως η όπερα είναι λαϊκό είδος, που δεν απευθύνεται σε λίγους και ειδικούς, αλλά στους πολλούς. Τα σημερινά εγκαίνια είναι στιγμιαία κορύφωση μιας μεγάλης διαδρομής, όμως πολύ πιο ουσιαστική θα είναι η μέρα που η Λυρική θ' αποκτήσει το σύγχρονο κτίριό της, αντάξιο της ιστορίας και της προσφοράς της».


Η πρεμιέρα της νέας σκηνής ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή (29/12), με τη δημοφιλή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών». Για την παρουσίασή της συνεργάζονται λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί της πρόζας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Ρεμούνδος, ενώ τη μουσική διεύθυνση ανέλαβαν, εκ περιτροπής, οι Γιώργος Νιάρχος και Χρύσανθος Αλισάφης. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, η διεύθυνση χορωδίας του Κώστα Δρακάκη, οι χορογραφίες του Αγγελου Χατζή. Το ρόλο της Βέρας ερμηνεύουν διαδοχικά οι Λυδία Αγγελοπούλου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νίνα Λοτσάρη και Ευδοκία Χατζηιωάννου, του Καρκαλέτσου οι Αννα Φόνσου και Γιώργος Σταφέτας, του Καρούμπα οι Παύλος Κοντογιαννίδης και Θέμης Σερμιέ, του Πρίγκιπα οι Δημήτρης Σιγαλός και Γιάννης Σαμσιάρης, του Παραλή ο Γιώργος Μούτσιος, της Αρετούσας οι Νατάσα Τσαρισιάνου και Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη κ.ά. Οι παραστάσεις θα είναι καθημερινές, στις 9μμ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.