ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Πρωταγωνιστές στην αντεργατική επίθεση

Από τη μία πλουτίζουν από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και από την άλλη εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους

Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010

Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί την ενίσχυση του ΠΑΜΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Ερμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι Ελληνες και μετανάστες της μεταφορικής εταιρείας κυρίως φαρμακευτικών ειδών «ΕΞΥΠ» (μέλος του ομίλου «ΚΕΜ» με εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου), στον Ασπρόπυργο. Το αντεργατικό καθεστώς που έχει επιβάλει η εργοδοσία της μεταφορικής σε οδηγούς και βοηθούς αποκαλύφτηκε με την αναίτια απόλυση στις 8 Οκτώβρη του εργαζόμενου Σαράντη Τοπάλογλου - χωρίς να του προσκομίσουν ούτε καταγγελία της σύμβασής - όταν αντέδρασε και απαίτησε τα δικαιώματά του.

Ο απολυμένος μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής έχουν κάνει παρέμβαση στην εργοδοσία απαιτώντας την επαναπρόσληψη αλλά και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία έχει ορίσει για αύριο Πέμπτη τριμερή συνάντηση.

Ενδεικτικό της ασυδοσίας που κυριαρχεί στο χώρο αποτελούν οι καταγγελίες του εργαζόμενου που έγιναν και στην Επιθεώρηση και συγκεκριμένα: Η εργοδοσία δε δίνει στους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις. Στον ίδιο δόθηκε να υπογράψει σύμβαση μαζί με την απόλυση. Καταστρατηγείται κάθε έννοια ωραρίου με τους οδηγούς να βρίσκονται στο δρόμο 7 το πρωί με 7 το βράδυ (επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς ταχογράφους) ενώ οι βοηθοί απασχολούνται στις αποθήκες επιπλέον δύο ώρες. Και όλα αυτά για 1.000 ευρώ μισθό που δίνονται σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι την περίοδο των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών υποχρέωσε την πλειοψηφία των εργαζομένων να πηγαίνουν στο χώρο αλλά δεν πλήρωσε μεροκάματα ούτε ένσημα.

Ο εργαζόμενος μαζί με το Σωματείο έχουν διαμηνύσει στην εργοδοσία, ότι δε θα αποδεχτούν την απόλυση και ταυτόχρονα έχουν καλέσει όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να αντιδράσουν στην εργοδοτική ασυδοσία και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους.

Καθεστώς οι τηλεφωνικές απολύσεις

Σε μεθοδολογία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και τρομοκράτησης των εργαζομένων έχει μετατρέψει τις τηλεφωνικές απολύσεις η εταιρεία «Ιρις» που δραστηριοποιείται στη ψυχική υγεία με δομές στην Αθήνα και στην Αχαΐα.

Ετσι τις τελευταίες μέρες προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου, εδώ και εφτά χρόνια, σε μονάδα της Αχαΐας και συνδικαλιστική Νίκου Αβούρη. Μάλιστα, την απόφασή της η εταιρεία τη γνωστοποίησε στον εργαζόμενο τηλεφωνικά, κι ενώ ήταν σε κανονική άδεια. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) η εργοδοσία «απείλησε με απόλυση άλλους έξι εργαζομένους από την ίδια δομή, που διαμαρτύρονταν και κινητοποιούνταν ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας η οποία παρακρατούσε μισθούς εργαζομένων ακόμη και 2 χρόνων (τρία μηνιάτικα του 2008 εξοφλήθηκαν το 2010)». Δηλαδή, η «Ιρις» που εμφανίζεται ως φορέας αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων αποκαλύπτει το σκληρό πρόσωπο του εργοδότη που χρησιμοποιεί το κοινωνικό αγαθό της Υγείας ως μέσο για την κερδοφορία της επιχείρησής του. Αλλωστε, μέσω τηλεφώνου η επιχείρηση είχε απολύσει εργαζόμενη σε μονάδα της Αθήνας τον περασμένο Απρίλη που επίσης διεκδίκησε δεδουλευμένες αποδοχές.

Για την απόλυση η εργοδοσία επικαλείται οικονομικούς λόγους καθώς, όπως υποστηρίζει, το «υπουργείο Υγείας απαιτεί να μειωθούν κατά 70% τα έξοδα μισθοδοσίας». Αφού, δηλαδή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκχώρησαν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στους ιδιώτες, τώρα από κοινού επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα.

Την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Αβούρη ζητά το ΣΕΨΑΕΚΟ και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.