ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Καταστολή και ψήφιση στη Γερουσία δεν κάμπτουν τους εργαζομένους
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010

Από απεργιακές φρουρές σε διυλιστήρια, πριν τη βίαιη καταστολή
ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει διά της βίας τους απεργούς εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση Σαρκοζί, που για λογαριασμό του κεφαλαίου θέλει να περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει 41,6 χρόνια υποχρεωτικών εισφορών, δηλαδή σύνταξη πάνω από τα 70. Χτες με την αστυνομική καταστολή ήρε τον αποκλεισμό σε τρεις αποθήκες καυσίμων και προχώρησε στην επίταξη των απεργών στο διυλιστήριο της «Total» στο Γκρανπούι, 50 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

Και στις τρεις αποθήκες, στη Ρουέν, στη βιομηχανική ζώνη της Αμιέν και στην Τουλούζη, η ένταση ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς διήρκεσε όλη τη νύχτα. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» ήταν το θερμόμετρο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έξω από το διυλιστήριο της «Total» στο Γκρανπούι. Αρκετοί απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι τρεις έμειναν, και αργά το πρωί, η αστυνομία κατάφερε να ανοίξει τον κλοιό των εργαζομένων.

Ωρες αργότερα, η Γερουσία, υπό το άρθρο 44 που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, ενέκρινε με 177 ψήφους (οι κυβερνητικοί) έναντι 153 το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ως σύνολο. Τώρα, θα πρέπει επιτροπές από τη Γερουσία και το Κοινοβούλιο να εξετάσουν, εκ νέου, το κείμενο, να καταλήξουν σε κοινή εκδοχή, να το υιοθετήσουν, και πάλι, και στη συνέχεια να έχει ισχύ νόμου. Η κυβέρνηση πιέζει ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Την αστυνομική βία και κυρίως την επίταξη καταδίκασε σφοδρά η συνδικαλιστική οργάνωση CGT, που είναι η ισχυρότερη στο χώρο της ενέργειας, τονίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που στο παρελθόν είχε γίνει μόνο σε φάσεις πολέμου, και καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας και της διαδήλωσης, επισημαίνοντας ότι έγινε σε ένα διυλιστήριο ιδιωτικών συμφερόντων. Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚ Γαλλίας υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Σαρκοζί κηρύσσει πραγματικά πόλεμο στους εργαζομένους και απροκάλυπτα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του γαλλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων.

Επιμένουν τα μπλόκα

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις, πάντως, δε φαίνεται να κάμπτουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ετσι, ενισχύθηκε ο απεργιακός αποκλεισμός γύρω από τις ενεργειακές αποβάθρες της Χάβρης και της Μασσαλίας (δηλαδή δεν μπορεί να εισέλθει πετρέλαιο για το επιταγμένο διυλιστήριο) και παραμένουν εκτός λειτουργίας όλα τα υπόλοιπα διυλιστήρια. Οι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν τις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες, οι οδηγοί φορτηγών επίσης καθώς και οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επίσης, χτες, απεργοί απέκλεισαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο διαχείρισης και καύσης απορριμάτων, κοντά στο Παρίσι, στην περιοχή Ιβρί σουρ Σεν. Παράλληλα, σε νέα μέρα «δράσης», με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, καθιστικές διαμαρτυρίες κλπ., κάλεσε τους φοιτητές η μεγαλύτερη ένωσή της, η UNEF, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ούτε στα λύκεια, παρά τις ελπίδες που η κυβέρνηση έτρεφε λόγω της έναρξης της καθιερωμένης 10ήμερης σχολικής αργίας.

Η πλειοψηφία στηρίζει τις κινητοποιήσεις

Ενώ τα κυβερνητικά στελέχη επιδίδονταν και χτες σε κινδυνολογίες (το σοβαρό πλήγμα που δέχεται η γαλλική οικονομία κλπ.), νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο BVA δείχνει ότι 2 στους 3 Γάλλους, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και δυσανασχετούν (52%) με την έλλειψη καυσίμων.