Ο νέος νόμος - πλαίσιο, οι σύμμαχοί του, οι δήθεν αντίθετοι και η διέξοδος

Συνέντευξη με τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στην Αττική με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010

Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τη «διαβούλευση» για το νέο νόμο - πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο να φτιάξει ένα «Πανεπιστήμιο ΑΕ». Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους ζουν, ήδη, τις συνέπειες των μέτρων της κυβέρνησης, προσπαθώντας - μαζί με όλα τα άλλα - να ανταποκριθούν στα έξοδα της «δωρεάν» Παιδείας.

Ο «Ρ» συζητά για τα κυβερνητικά σχέδια στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και για την κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, με τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στην Αττική με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και σε ποια κατεύθυνση ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα;

-- Η κυβέρνηση ουσιαστικά γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, από το ήδη υπάρχον ταξικό πανεπιστήμιο.

Φτιάχνουν το Πανεπιστήμιο ΑΕ, με δίδακτρα, καταργούν τη φοιτητική μέριμνα και μετατρέπουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ. Παραδίδουν την έρευνα στο μεγάλο κεφάλαιο. Βάζουν μάνατζερ να διοικούν τα πανεπιστήμια άμεσα, να καθορίζουν και να διδάσκουν τα προγράμματα σπουδών, τις πρακτικές ασκήσεις, τα «επιστημονικά πεδία».


Μάλιστα, μιλάνε για πτυχίο όπου θα είναι ένα μενού μαθημάτων. Δηλαδή, θα διαλέγει ο καθένας ό,τι μαθήματα θέλει, λες και παραγγέλνει πίτσα. Διαλύεται ό,τι είχε απομείνει από αυτό που λέγεται επιστημονικό αντικείμενο. Ο φοιτητής θα είναι πελάτης και τα ιδρύματα μαγαζιά που θα πουλάνε γνώσεις, ο καθένας όποιες θέλει και με το αζημίωτο. Με τη Διά Βίου Μάθηση θα γενικεύσουν την απλήρωτη «μαύρη» και ανασφάλιστη δουλειά ως «προϋπηρεσία». Ολα αυτά για να επιβληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας, η ανάγκη του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσει στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη, στην οργάνωση

Αυτή είναι η κατάσταση. Τώρα, από την άλλη μεριά, η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσει στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη και στην οργάνωση. Ηδη ετοιμάζουμε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και αποκάλυψης αυτών των μέτρων με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματός μας, με την ανακοίνωση της ΚΝΕ και του ΜΑΣ. Χρειάζεται αυτές οι αλλαγές, μαζί με το σύνολο της ζωής ενός νέου, να γίνουν κριτήριο ψήφου για το φοιτητή και στις ερχόμενες εκλογές. Να στηρίξει και με την ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» αυτούς που δίνουν μάχη, γιατί κίνημα με δυνατό το κεφάλαιο και το πολιτικο-συνδικαλιστικό του προσωπικό δε γίνεται. Παράλληλα, να αναπτύσσεται δράση και πάλη από τα κάτω, με φοιτητικό κίνημα πολιτικοποιημένο, με διαμορφωμένο πόλο συσπείρωσης με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, που δε θα το βάζει στο χέρι κανείς. Αιτήματα και στόχοι που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές. Μορφές πάλης που θα ανεβάζουν τη σύγκρουση, τη μαζικότητα απέναντι σε κράτος, κυβέρνηση, επιχειρήσεις. Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στον ξεσηκωμό του κόσμου και αυτό δεν το κρύβουμε. Εχουμε πείρα και ωριμότητα από προηγούμενους αγώνες.

-- Η κυβέρνηση έχει, ήδη, βρει πρόθυμους συνομιλητές για έναν ακόμα «διάλογο», που όλα δείχνουν ότι είναι προσχεδιασμένος. Υπάρχουν, όμως, δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετοι στις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ποια είναι η γνώμη σας;

-- Σε σχέση με τους διαλόγους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και πριν, της ΝΔ, πλέον ο λαός και η νεολαία έχουν πείρα. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Θα μαζευτούν πάλι οι γνωστοί συνδαιτυμόνες: ΝΔ και η νεολαία της, το ΛΑ.Ο.Σ., το ΠΑΣΟΚ και η νεολαία του, η ΓΣΕΕ, η ΠΟΣΔΕΠ, οι μεγαλοκαθηγητές, και ένα από τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν θα τον παρακολουθούν και οι επιχειρηματίες ή άλλα τρωκτικά και κοράκια που θέλουν να κάνουν μπίζνες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αρκεί κάποιος να δει μόνο τη σύνθεση της λεγόμενης Διεθνούς Επιτροπής που έχει φτιάξει το υπουργείο. Συμμετέχουν διάφοροι αμερικανοθρεμμένοι, όπως η Λίντα Κατέχη, που πρωτοστάτησε να αυξηθούν τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όπου έκανε πριν τη θητεία της, ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Οικονομίας Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένας πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και ...άλλοι με διάφορα παράσημα στην αγορά. Είναι μάλλον από αυτούς που συναντάει ο κ. Παπανδρέου στα ταξίδια του και ο κ. Γιούνκερ ανά την Ευρώπη και τον ευχαριστούν για τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα. Τι να συζητήσει λοιπόν με αυτούς ο φοιτητής που δουλεύει για να τα βγάλει πέρα ή ο γονιός που φτύνει αίμα για να σπουδάσει το παιδί του;

Ποιοι είναι οι δήθεν «διαφωνούντες»...

Τώρα, γι' αυτούς που δήθεν διαφωνούν με το νέο νόμο. Υπάρχει καταρχήν ένα κομμάτι καθηγητών που λέει ότι διαφωνεί αλλά μόνο και μόνο επειδή χάνει πόστα και θέσεις, επειδή θέλει να εξυπηρετήσει τη συντεχνία του. Υπάρχουν και αγωνιστές καθηγητές που διαφωνούν με το Πανεπιστήμιο ΑΕ και είναι μαζί μας στους αγώνες. Και από αυτή την άποψη λοιπόν δεν αρκεί ένα «όχι» στο νέο νόμο - πλαίσιο αν δε συνδέεται με αιτήματα και στόχους για το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας και όχι οι επιχειρήσεις.

Υπάρχουν επίσης διάφορες ομάδες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι που φλερτάρουν μαζί του και το δήθεν κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Αυτοαποκαλούνται αγωνιστές ενώ έχουν πρωτοστατήσει στη διάλυση και στον εκφυλισμό. Κρατάνε διαλυμένα τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων, διαλύουν τους συλλόγους για να κρύψουν τη διάλυση στο εσωτερικό τους. Αυτές οι ομάδες μαζί με την ΠΑΣΠ είχαν ενεργό ρόλο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006 με μόνο στόχο να βγει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Εδωσαν το φιλί της ζωής στη σοσιαλδημοκρατία για να βγει από την κρίση της και να γονατίσει τον κόσμο 2 χρόνια μετά. Εδωσαν αγωνιστικό προφίλ ακόμα και στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ που συνεργάζονταν μαζί της και σήμερα την κατηγορούν ότι δεν είναι αγωνιστική ενώ δήθεν ήταν πριν. Νοθεύουν το ριζοσπαστισμό και είναι γνωστά αξεσουάρ του συστήματος. Εχουν μάλιστα και απευθείας σύνδεση με συγκροτήματα του Τύπου, που ανακοινώνουν τι θα κάνουν πριν οι ίδιοι το αποφασίσουν. Τέτοιοι «αγωνιστές» να λείπουν από το λαό και τους φοιτητές. Ετσι κι αλλιώς ο λαός μας ξέρει ποιοι ήταν στους αγώνες και ποιοι κρατούσαν τα πανό του Παναγόπουλου και της ΓΣΕΕ. Εμείς θα παλεύουμε για κίνημα που δε θα το κάνει καλά το κεφάλαιο, που δε θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνει τις αμαρτίες της σοσιαλδημοκρατίας.

Η ζωή δικαίωσε την ίδρυση του ΜΑΣ

-- Στις 6 Νοέμβρη του 2009 συγκροτήθηκε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε σύσκεψη 700 αντιπροσώπων από 110 Επιτροπές Αγώνα και 17 Συλλόγους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στόχος, μεταξύ άλλων, ήταν η ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν στους αγώνες του ΜΑΣ. Τι έχετε να μας πείτε από τη μέχρι τώρα παρέμβασή σας;

-- Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων, άνω των 170 επιτροπών αγώνα αυτή τη στιγμή, απλών φοιτητών. Είναι ο αντιμονοπωλιακός, ριζοσπαστικός πόλος μέσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αυτή τη στιγμή το ΜΑΣ έχει συγκροτηθεί σε 31 πόλεις.

Το ΜΑΣ απαντά στην από 15ετίας εικόνα διάλυσης του φοιτητικού χώρου, έχει αναλάβει τα καθήκοντα που του ανήκουν στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Η ζωή δικαίωσε την ίδρυσή του. Αν δεν είχε δημιουργηθεί θα είχε χάσει πολύτιμο χρόνο το κίνημα. Βρέθηκε μαζί με το ΠΑΜΕ πέρσι σε πάνω από 12 απεργίες. Είμαστε περήφανοι που οι φοιτητές μαζί με τους γονείς τους συγκρούστηκαν στα μπλόκα της αγροτιάς, έξω από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Ηδη έχουμε δεκάδες απολυμένους συναδέλφους.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς οι επιτροπές αγώνα έχουν κάνει δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα σε προέδρους, πρυτάνεις για τα ζητήματα του νέου νόμου, της σίτισης, της στέγασης, της μετακίνησης. Εχουν γίνει πάνω από 10 καταλήψεις σε πανεπιστημιακά εστιατόρια, μπλοκαρίσματα των ακυρωτικών μηχανημάτων σε γραμμές λεωφορείων που μεταφέρουν φοιτητές, κινητοποιήσεις για να μην πληρώσει ούτε ένας φοιτητής χαράτσια και νοίκια που ζητάνε τώρα στις εστίες. Οι επιτροπές απέτρεψαν το ξεσπίτωμα φοιτητών, το κόψιμο του ρεύματος, το να μη μείνει κανείς φοιτητής έξω από εργαστήριο στα ΤΕΙ.

Να φτιαχτεί ένα μεγάλο διεκδικητικό «ποτάμι»

Το ΜΑΣ όμως δεν είναι εργολάβος λύσεων. Καλεί τους φοιτητές να κάνουν δική τους την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης, να συμμετάσχουν στις επιτροπές αγώνα, να φτιάξουν εκεί που δεν υπάρχουν.

Να μπουν μπροστά γυρνώντας την πλάτη στις «καμαριέρες» της κυβέρνησης που δραστηριοποιούνται στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Γιατί απέναντί μας σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις βρήκαμε τα συγκροτήματα του Τύπου που δυσφήμιζαν τους αγώνες των φοιτητών και μίλαγαν για «...τα παιδιά με τα κοντά παντελονάκια», τους μεγαλοκαθηγητές, την παράταξη της ΝΔ και αυτή του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ που έφτασε μέχρι και στο σημείο να τραμπουκίζει, να προπηλακίζει και να ξεσπιτώνει φοιτητές από τις εστίες σε Κέρκυρα και Καλαμάτα για να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις των περικοπών.

-- Οι λαϊκές οικογένειες, ήδη, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθήσει και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πώς θα μπορούσε το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να απαντήσει σε όλα αυτά;

-- Εμείς δε λέμε ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί». Αυτοί που το λένε βέβαια δε φαίνεται να μοιράζονται το φαγητό τους. Εμείς λέμε «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Ηδη πάνω από το 10% των πρωτοετών δουλεύουν, ο 1 στους 3 παρατάει τις σπουδές του ΤΕΙ, πάνω από 20% είναι η ανεργία στους νέους. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση στη συμμαχία ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να φτιαχτεί ένα μεγάλο διεκδικητικό «ποτάμι» που σε αυτό θα έχει τη θέση του ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής που πλήττεται, το κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν είναι μπλεγμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα, που ειλικρινά αντιστέκεται σε αυτά τα μέτρα. Αυτό το τμήμα πρέπει να πάρει τη θέση του πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, το γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Να χτίζεται μέρα με τη μέρα η μεγάλη συμμαχία που θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό και τη νεολαία. Η νέα εξουσία της σοσιαλιστικής Ελλάδας μπορεί να διαμορφώσει μια άλλη Παιδεία, λαϊκή, που θα μορφώνει τα παιδιά του λαού, ένα πανεπιστήμιο που θα κάνει έρευνα και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιούνται προς όφελος των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου. Υπάρχουν σήμερα αυτές οι δυνατότητες.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ